Připravte si doma pokrm, který kdysi zdobil tabule šlechtických dvorů. Pečená svatomartinská husa je dnes neodmyslitelnou součástí oslav svátku svatého Martina. Její příprava není složitá, zato výsledek oslní i ty nejnáročnější gurmány.
Pečená husa je pokrm, který vypadá luxusně a hodí se pro slavnostní příležitost, ale její příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Co je však klíčové, je její pečlivá příprava před samotným pečením. K tomu budete potřebovat následující ingredience:
- husa (1 ks)
- sůl
- kmín (1 lžíce)
- hladká mouka (1 až 2 lžíce)
- vývar (z drůbků) 1 hrnek
ČTĚTE TAKÉ: Nenápadný zabiják v den starých pokrmech. Jak se projevuje syndrom smažené rýže?
Postup přípravy
- Husu nejdříve očistěte od zbytků peří a omyjte. Poté ji osolte, nejen zvenku, ale i uvnitř. Posypte celým kmínem a nechte ji odpočívat v chladu přes noc. Tento krok je důležitý, protože sůl má čas proniknout do masa a zvýraznit jeho chuť.
- Na druhý den, než husa poputuje do trouby, opatrně vidličkou propíchejte její kůži, hlavně na bocích. Tímto krokem zajistíte, že se z husy lépe vypeče sádlo. Poté husu položte prsíčky dolů na mřížku nebo na dřevěné špejle v pekáči – tím předejdete připečení kůže.
- Troubu předehřejte na 180 °C a dejte husu do trouby, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po chvíli podlijte husu malým množstvím horké vody, kastrol přiklopte a snižte teplotu na 160 °C. Pečte podle váhy husy – zhruba hodinu na každý kilogram. Pravidelně odebírejte vypečené sádlo a husu jím přelévejte, aby byla šťavnatá a chutná. V polovině pečení ji otočte.
- Jakmile bude maso měkké, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Při tomto kroku kontrolujte, zda se šťáva nepřipaluje, a podle potřeby přilévejte horkou vodu.
- Pokud máte rádi více omáčky a nestačí vám vypečená šťáva a sádlo, přendejte husu do jiné nádoby, šťávu z pekáče slijte, poprašte dno moukou, do červena ji orestujte, pak zalijte malým šálkem vývaru z drobů. Od stěn pekáčku uvolněte přípečky a vše ještě asi 10 minut provařte. Přes sítko pak přeceďte k huse.
- Podávejte ji s lokšemi nebo knedlíky a zelím. Recept na ně najdete zde.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kouzlo sušení hub mrazem. Vydrží léta a při vaření je nerozeznáte od čerstvých