Svatomartinská husa: Tradiční pochoutka se stoletou tradicí. Jak si ji připravit doma?


Připravte si doma pokrm, který kdysi zdobil tabule šlechtických dvorů. Pečená svatomartinská husa je dnes neodmyslitelnou součástí oslav svátku svatého Martina. Její příprava není složitá, zato výsledek oslní i ty nejnáročnější gurmány.

Pečená husa je pokrm, který vypadá luxusně a hodí se pro slavnostní příležitost, ale její příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Co je však klíčové, je její pečlivá příprava před samotným pečením. K tomu budete potřebovat následující ingredience:

  • husa (1 ks)
  • sůl
  • kmín (1 lžíce)
  • hladká mouka (1 až 2 lžíce)
  • vývar (z drůbků) 1 hrnek

ČTĚTE TAKÉ: Nenápadný zabiják v den starých pokrmech. Jak se projevuje syndrom smažené rýže?

Postup přípravy

  1. Husu nejdříve očistěte od zbytků peří a omyjte. Poté ji osolte, nejen zvenku, ale i uvnitř. Posypte celým kmínem a nechte ji odpočívat v chladu přes noc. Tento krok je důležitý, protože sůl má čas proniknout do masa a zvýraznit jeho chuť.
  2. Na druhý den, než husa poputuje do trouby, opatrně vidličkou propíchejte její kůži, hlavně na bocích. Tímto krokem zajistíte, že se z husy lépe vypeče sádlo. Poté husu položte prsíčky dolů na mřížku nebo na dřevěné špejle v pekáči – tím předejdete připečení kůže.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C a dejte husu do trouby, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po chvíli podlijte husu malým množstvím horké vody, kastrol přiklopte a snižte teplotu na 160 °C. Pečte podle váhy husy – zhruba hodinu na každý kilogram. Pravidelně odebírejte vypečené sádlo a husu jím přelévejte, aby byla šťavnatá a chutná. V polovině pečení ji otočte.
  4. Jakmile bude maso měkké, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Při tomto kroku kontrolujte, zda se šťáva nepřipaluje, a podle potřeby přilévejte horkou vodu.
  5. Pokud máte rádi více omáčky a nestačí vám vypečená šťáva a sádlo, přendejte husu do jiné nádoby, šťávu z pekáče slijte, poprašte dno moukou, do červena ji orestujte, pak zalijte malým šálkem vývaru z drobů. Od stěn pekáčku uvolněte přípečky a vše ještě asi 10 minut provařte. Přes sítko pak přeceďte k huse.
  6. Podávejte ji s lokšemi nebo knedlíky a zelím. Recept na ně najdete zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kouzlo sušení hub mrazem. Vydrží léta a při vaření je nerozeznáte od čerstvých