Kouzlo sušení hub mrazem: Vydrží léta a při vaření je nerozeznáte od čerstvých

Revoluce v gastronomii, říká o lyofilizaci kuchař Lukáš Zach.

Nový trend sušení hub, po lyofilizaci vydrží i několik let

V Česku vrcholí houbařské žně a lidé z lesů nosí plné košíky. Někdo houby zavařuje, jiný suší. Vyzkoušet ale můžete nový trend – lyofilizované houby, tedy sušení hub mrazem. Houby si zachovají svou barvu, chuť a hlavně obsah vitamínů. Navíc vydrží i několik let.

Stroj na sušení mrazem, takzvaný lyofilizátor, na první pohled připomíná průmyslovou pračku. Ve skutečnosti je ale kombinací mrazáku a vakuové pumpy. Než se houby do velké sušičky dostanou, musí se nejdříve nakrájet na malé plátky jako při běžném sušení.

ČTĚTE TAKÉ: Podzimní virózy opět útočí, pomoci mohou i divoké bylinky. Které jsou nejúčinnější?

„Je to sušení v mrazu pomocí vakua a sublimace. Potřebujeme zdravou surovinu, v našem případě houby, zmrazit na minus 21 stupňů, aby fungovala sublimace,“ vysvětlil lyofilizátor hub Lukáš Zach pro CNN Prima NEWS.

Lyofilizace je metoda, při které dochází k odstranění 99 procent vody. Probíhá za nízké teploty a také tlaku. Na rozdíl od klasického sušení teplem neničí to dobré, co v potravinách je. Lyofilizované houby si tak zachovají barvu, chuť i vůni. A co je nejlepší – nepřijdou takřka o žádné vitamíny, minerály ani o vlákninu.

Právě to odlišuje lyofilizované houby od těch běžně sušených. Při sušení horkým vzduchem totiž ztrácí většinu zdraví prospěšných látek.

Lyofilizace zhruba jednoho kila hub trvá přibližně pět hodin. „V průměru se do lyofilizátoru vejde zhruba 8 kilo hub, takže čtyřicet hodin sušení,“ upřesnil Zach.

Takto zpracované houby váží jen zlomek původní hmotnosti. Výhod bychom však našli daleko více. Houby jsou perfektně křupavé, při vaření nepoznáte rozdíl od čerstvých. „Během manipulace, než je dáme do nádob, nasají jednotky vlhkosti a tím se výrazně rozjede to aroma,“ zmínil Zach.

Kromě hub lze takto usušit takřka cokoliv. Ovoce, zeleninu, bylinky a dokonce i zmrzlinu nebo sýry. Takto zpracované suroviny vydrží i několik let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tvrdým rohlíkům odzvonilo. Pytlík vyvinutý vědci z Liberce má udržet pečivo čerstvé i týden

Tagy: