Syndrom smažené rýže
Odborníci varují před zákeřným syndromem smažené rýže, kdy se snadno můžete otrávit konzumací této potraviny připravené předchozí den. Při nevhodném uskladnění pokrmu totiž hrozí, že se v rýži rozmnoží člověku nebezpečné bakterie. V krajních případech může otrava končit i smrtí.
Mezi typické příznaky otravy dříve připravenou rýží patří nevolnost, průjem a zvracení. Jak tomu předejít? Odborníci důrazně varují především před ponecháním hotové rýže při pokojové teplotě. V pokrmu se pak totiž mohou rozmnožit nebezpečné bakterie.
ČTĚTE DÁLE: V Evropě se objevila nebezpečná salmonela. Za jejím rozšířením má stát salát z Itálie
„Tam jsou takzvané konzervy bakterií, které se nezničí vařením,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha. „Když jsou v příjemném, teplém prostředí uvařené a následně ohřívané rýže, tak se probudí,“ dodal.
PŘEHLEDNĚ: Potraviny znovu táhnou inflaci. Podívejte se, které zdražují nejvíce
Zdražování v září táhly meziročně zejména potraviny. Může za to například dražší máslo, které vylétlo od loňska o téměř 25 procent, nebo vyšší cena zeleniny a ovoce. Většina základních potravin přesto mírně zlevnila. Za jaké potraviny jsme si připlatili a kdy očekávat zlevnění?
Příznaky otravy se mohou projevit až šest hodin po konzumaci zkažené rýže. V krajním případě může otrava podle odborníků skončit i smrtí, zejména u lidí se sníženou imunitou.
Klíčové je zachovávat správnou teplotu a vlhkost při skladování potravin. Podceňovat bychom neměli ani náležité oddělování surovin. V neposlední řadě nezapomínejme, že otrava nehrozí jen od rýže. „Nejnáchylnější na otravy je čerstvé maso, pečivo a mléčné výrobky,“ upozornil nutriční terapeut Pavel Suchánek.
Zásadní rada odborníků zní: Přestože potraviny náchylné k rychlé zkáze mohou být dobře skladované, měli byste je spotřebovat nejpozději do druhého dne od přípravy.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdým rohlíkům odzvonilo. Pytlík vyvinutý vědci z Liberce má udržet pečivo čerstvé i týden