Švédsko bez elektřiny. Vláda radí neluxovat a nabíjet telefony přes auto

Vysavač

Švédsko se rozhodlo odstavit první blok jaderné elektrárny Ringhals na své cestě za čistou energií. Nyní však trpí akutním nedostatkem elektřiny. Lidé tak dostávají doporučení, aby například nezapínali vysavače a telefony si nabíjeli přes auto.

Švédské problémy s elektřinou začaly, když se odstavil první blok jaderné elektrárny Ringhals. Zároveň začaly tuhé mrazy a některé továrny v zemi zcela přerušily výrobu.

Švédská média začala lidem doporučovat, jak na nedostatek energie reagovat. „Doporučila lidem, aby nenabíjeli své mobilní telefony doma, ale aby si je nabíjeli v autě,“ řekl CNN Prima NEWS Čech žijící ve Švédsku. Kromě toho také dávají zmiňované rady ohledně vysávání.

Švédi mají enormní spotřebu elektřiny

V minulém roce navíc Švédsko zavřelo i poslední uhelnou elektrárnu, protože chce postupně přejít na čistou energii, kterou získá pouze z obnovitelných zdrojů. Nynější situace s nedostatkem elektřiny však Švédy přiměla paradoxně k tomu, aby začali nakupovat energii z německých a polských hnědouhelných elektráren. Země navíc znovu spustila naftovou elektrárnu Karlshamn.

„Musíme si uvědomit, že Švédové jsou velmi bohatá společnost a spotřebovávají na hlavu zhruba 2,5krát více elektřiny než my. Tam jede na elektřinu všechno,“ vysvětlil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Milan Smutný ze spolku Realistická energetika a ekologie.

Tagy: