Svět psů přišel o legendu: Zemřel 31letý rekordman Bobi. Dlouhověkost prý měl v krvi

V Portugalsku zemřel o víkendu zřejmě nejstarší pes na světě. Bývalý hlídač dobytka Bobi se dožil 31 let. Za nejstaršího psa světa ho označili letos v únoru správci Guinnessovy knihy rekordů. Ještě v květnu tohoto roku oslavil své narozeniny ve velkém stylu, když mu přijelo pogratulovat množství návštěvníků. O skonu psího rekordmana informoval web BBC News.

„Zemřel 21. října ve svém domě v portugalské obci Conqueiros, kde žil celý svůj život s rodinou Costových,“ uvedli v pondělí správci Guinnessovy knihy rekordů. O jeho smrti rovněž informoval veterinář, který se o zvířecího rekordmana v posledních měsících staral, píše web BBC News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kuriózní odhalení: Auto na Slovensku řídil velký hnědý pes. Skočil mi na klín, hájil se řidič

Bobi se narodil v roce 1992. Patřil k lokální rase rafeiro do Alentejo, portugalského plemene hlídačů dobytka. Psi tohoto plemene se obvykle dožívají 12 až 14 let. Věk Bobiho mohli správci Guinnessovy knihy rekordů ověřit díky záznamům na radnici ve městě Leiria a v celostátním veterinárním registru.

Identita Bobiho nástupce ve světě psů ještě nebyla odhalena. Jeho páníček Leonel Costa pro web prozradil, že když mu bylo osm let, jeho rodiče museli vrh štěňat odložit do jiných rukou, ale Bobimu se podařilo utéct. Leonel tak se svým bratrem chovali štěně v tajnosti, avšak jednoho dne rodiče na přítomnost zvířete přece jen přišli. Bobi se stal ihned milovaným členem domácnosti.

Psí rekordman trpěl před svým skonem problémy s chůzí a měl značně zhoršený zrak. Zajímavostí je, že v rodině Costových se nejedná o jediného nezvykle dlouhověkého mazlíčka. Matka Bobiho se prý dožila 18 let, další pes dosáhl věku neuvěřitelných 22 let.

Narozeniny rekordmana ve velkém stylu

Ještě v květnu pes oslavil 31. narozeniny, a to opravdu ve velkém stylu. Na oslavě se podávalo místní maso či ryby. Součástí události bylo rovněž taneční vystoupení, kterého se Bobi sám účastnil. „Přijela k nám spousta novinářů z celého světa, aby se s Bobim vyfotili. Získal titul Guinnessova rekordu jako nejstarší pes na světě,“ uvedl tehdy jeho páníček.

„Po všechny ty roky je bojovníkem. Jen on sám ví, jak se dokáže tak dlouho držet, protože průměrná délka psího života není tak vysoká. Pouze on by nám vysvětlil svůj úspěch,“ doplnil s hrdostí i láskou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Domov pro koně: Místo, kde našli odpočinek i šampioni Velké pardubické

Tagy: