Svět šokoval ruský útok na jadernou elektrárnu. Pobouřil politiky i tvůrce seriálu Černobyl

Snímek z videa zveřejněného Záporožskou jadernou elektrárnou ukazuje jasný letící objekt, který přistál v areálu jaderné elektrárny v ukrajinském městě Enerhoda.

Svět šokoval ruský útok na jadernou elektrárnu

Útok Rusů na Záporožskou jadernou elektrárnu na Ukrajině šokoval svět, následků výbuchu se obávají nejen politici. Postup ruských jednotek odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, k němu se přidávají další. Kritikou nešetřili například běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská, britský premiér Boris Johnson, český premiér Petr Fiala (ODS) i scénárista seriálu Černobyl Craig Mazin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém příspěvku na Facebooku v pátek obvinil ruské vojáky ze spáchání „teroristického útoku“ tím, že úmyslně stříleli na elektrárnu – čímt potenciálně riskovali životy milionů lidí. „Ruské tanky vybavené termovizí střílejí na atomové bloky. Vědí, na co střílejí. Připravovali se na tento (útok),“ řekl Zelenskyj.

V plamenech se elektrárna ocitla poté, co ruské vojenské jednotky střílely na cvičnou budovu před hlavním reaktorovým komplexem jaderné elektrárny Záporoží, uvedla ukrajinská státní pohotovostní služba (SES) v pátek ráno místního času na Telegramu. „Nejsou žádní mrtví ani zranění,“ stojí v prohlášení.

Přesto útok vyvolal mnoho obav. Před následky varoval i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Bez odezvy ho nenechali ani další politici. „Útok ruských vojsk na Záporožskou jadernou elektrárnu v Energodaru může vést ke katastrofě jiné úrovně. Bude mít dopad nejen na obyvatele Ukrajiny, Běloruska a Ruska, ale i na celou Evropu. Na obranu země musí existovat silná mezinárodní podpora,“ napsala na Twitter Cichanouská.

Nátlak Rusů nenechal klidným ani britského premiéra Borise Johnsona, který se s ukrajinským prezidentem dokonce spojil. „Právě jsem mluvil s prezidentem Zelenským o vážně znepokojivé situaci v Záporožské jaderné elektrárně. Rusko musí okamžitě zastavit útok na elektrárnu a umožnit neomezený přístup záchranným složkám do elektrárny,“ napsal na Twitteru.

Krátkou, ale zato výstižnou reakci, měl i scénárista série HBO Černobyl Craig Mazin. „Neuvěřitelné,“ napsal na sociální sítě. Seriál přibližuje okolnosti černobylské havárie, ke které došlo v roce 1986.

K ruskému zásahu se vyjádřili i čeští politici. „Noční útok ruských jednotek na největší jadernou elektrárnu v Evropě naplno ukazuje, jak nebezpečný postup Vladimir Putin zvolil a že žádná pravidla a dohody pro něj neplatí,“ pustil se do ruského prezidenta Fiala.

A podobně se vyjádřil i Vít Rakušan (STAN). „Útok na jadernou elektrárnu je zaprvé válečný zločin a zadruhé důkaz psychopatické mysli jednoho malého ruského komunistického rozvědčíka, který ztratil zábrany a kontakt s realitou. Ještě se někdo diví, že Policie České republliky považuje podporu těchto nikdy nevídaných hnusů za trestný čin?“ ptá se jízlivě ministr vnitra.

Požár byl uhašen v pátek kolem šesté hodiny místního času, uvedla agentura v prohlášení. Úrovně radiace na pozadí byly údajně normální a boje na místě dočasně ustaly. Ruskojazyčná verze BBC s odvoláním na ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost informovala, že ruské jednotky Záporožskou jadernou elektrárny ovládly. Zaměstnanci elektrárny zůstávají na místě a kontrolují stav bloků.

Tagy: