Světový den laskavosti nezastaví ani covid. České děti dělají dobré skutky i z domova

Online výuka

Světový den laskavosti se slaví 13. listopadu

Datum 13. listopadu patří oslavám Světového dne laskavosti. I v celé České republice se děti zapojují do akce s názvem Jsem laskavec, která vybízí ke konání dobrých skutků. Vše organizuje nadace Karla Janečka a na starost ji má Dominika Trčková, která byla hostem pořadu Nový den na televizi CNN Prima NEWS. Podle ní je i samo připomínání toho, co vůbec laskavost je, zejména v době koronaviru velmi důležité.

„Akce je určená pro všechny děti, které by si chtěly vyzkoušet udělat dobrý skutek. Registrovat je může například rodič, učitel nebo klidně pracovnice z dětského domova. Chceme, aby děti zažily pocit toho, když vykonají něco pěkného pro druhé,“ vysvětluje manažerka projektu Dominika Trčková.

Děti si můžou vybrat samy, jak pomohou. Pokud jim ale chybí inspirace, iniciativa má spoustu návrhů na svém webu. Například úklid okolí školy, návštěva domova pro seniory nebo vytvoření sbírky oblečení pro lidi v nouzi. Škála pomoci je velmi široká.

„Kvůli koronaviru jsme byli nuceni tento rok dobré skutky trochu pozměnit, aby je děti mohly dělat i z pohodlí domova. Letos například psaly dopisy nebo malovaly obrázky na rozveselení seniorů. Ani koronavirus tak laskavost nezastaví, děti jsou kreativní,“ říká Trčková, která je vděčná i za pomoc od všech učitelů a dalších dospělých, kteří se do akce zapojili.

„Dávají nám zpětnou vazbu, posílají fotografie a videa. Řekla bych, že to nedělají kvůli našim odměnám, ale spíš kvůli dobrému pocitu,“ dodává. I když se iniciativa týká primárně dětí, pomoci může každý. Trčková vyzývá všechny k jakémukoliv dobrému skutku. Informace o své formě pomoci pak lidé mohou sdílet na sociálních sítích s označením #jsemlaskavec.

Tagy:
domov laskavost CNN Prima NEWS Nový den Karel Janeček Česko COVID-19 Dominika Trčková jsemlaskavec Laskavec Jsem laskavec Světový den laskavosti