Švihlíková ostře o Stanjurovi: Měl by se vrátit k drátům. Lepší než Schillerová, opáčil Křeček

Štěpán Křeček a Ilona Švihlíková

360° 5.6.2023

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by se měl vrátit k elektrotechnickým drátům, než aby se věnoval rozpočtu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní Stanjura vůbec nerozumí makroekonomice. Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček se však šéfa státní kasy zastal. Stanjuru označil za pracovitou osobu a výrazně lepšího ministra, než byla Alena Schillerová (ANO).

„Pan Stanjura by se měl vrátit k elektrotechnickým drátům. Neměl by se věnovat rozpočtu a vůbec ne financím, protože nerozumí makroekonomice. Co vyjíždí z ministerstva financí, je účtařina, k tomu hodně hloupá účtařina. Není tam žádné porozumění, například jak inflace ovlivní reálné mzdy, které jsou naprosto klíčová položka, když se bavíme o výkonu ekonomiky,“ řekla Švihlíková ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střet v 360°. Kvůli třískám neobětujeme balíček, řekl Křeček. Radíte nesmysly, opáčil Středula

Zmínkou o drátech zřejmě narážela na skutečnost, že Stanjura elektrotechniku kdysi studoval. Ministra financí se naopak zastal Štěpán Křeček.

„Vždycky záleží, s kým se porovnáváte. Jestliže budeme srovnávat pana Stanjuru s (předchůdkyní) Alenou Schillerovou, tak je samozřejmě on výrazně lepším ministrem financí. Je pracovitý, má zdravý selský rozum a nenechá se opít rohlíkem, což jsou velice důležité předpoklady pro úspěšného ministra financí. Jsem rád, že se nakonec pod jeho taktovkou sestavil realistický ozdravný balíček. Věřím, že vláda ho zvládne prosadit,“ uvedl Křeček.

Ekonom, který nyní působí jako poradce premiéra, ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že současný stav financí je neudržitelný. K podobě vládního konsolidačního balíčku se pak Křeček vyjádřil následovně: „Možností, jak stát dostat znovu do kondice, je mnoho. Neříkám, že ta zvolená je zároveň nejlepší. Jenže je jediná, na které se shoduje většina v Parlamentu. Tím pádem je prosaditelná a realizovatelná.“

Podívejte se na celý rozhovor se Štěpánem Křečkem a s Ilonou Švihlíkovou v úvodním videu. Ekonomové v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutovali především o současné kondici veřejných financí v České republice.

Tagy: