Tvrdý útok Rusů ve Lvově: Zasáhli obytnou část, poškodili 50 budov. Město navštívila Pekarová

Tvrdý útok Rusů ve Lvově

Výbuchy v Kyjevě

Nejméně sedm mrtvých včetně tří dětí a 47 zraněných si v noci na středu vyžádaly ruské útoky na západoukrajinský Lvov. Hypersonické rakety a drony zasáhly domy v centru města, uvedly ukrajinské úřady, podle ruského ministerstva obrany úder mířil na vojensko-průmyslový objekt. Město ve středu shodou okolností navštívila šéfka české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Útok na Lvov se odehrál den poté, co středoukrajinskou Poltavu zasáhl zřejmě nejhorší letošní ruský útok, při kterém přišlo o život více než 50 lidí a přes 270 dalších utrpělo zranění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu opět vyzval spojence, aby zemi pomohli s protivzdušnou obranou, a žádal o souhlas, aby Ukrajinci mohli zbraněmi od spojenců udeřit v ruském týlu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka Ruska s NATO? Kreml červenou linii nepřekročí, reaguje ukrajinský expert na Lipavského

Ukrajinské letectvo během nočního ruského útoku sestřelilo čtyři rakety Kh-101, tři rakety Iskander-K a 22 útočných bezpilotních letounů Šáhed. Ruské drony útočily na ukrajinské hlavní město Kyjev, kde se ozvaly exploze, a ostřelování ruské armády zasáhlo objekt civilní infrastruktury v centru Kryvého Rihu v Dněpropetrovské oblasti. Zraněno bylo pět lidí, uvedly místní úřady.

Ruské nálety na Lvov, k nimž byly použity hypersonické rakety a bezpilotní letouny, zasáhly několik obytných budov, napsal šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj na sociální síti Telegram. V důsledku útoku podle starosty začalo hořet několik domů v blízkosti hlavního městského nádraží, poškozeno bylo celkem přibližně pět desítek staveb.

Ruské ministerstvo obrany ve středu podle Reuters uvedlo, že k útoku použilo hypersonickou raketu Kinžal a že jejím cílem byl vojensko-průmyslový objekt. Moskva opakovaně tvrdí, že na Ukrajině nemíří na civilní budovy a zařízení, hlášení a snímky z Ukrajiny ale vypovídají o opaku. Rusko rovněž ničí energetickou infrastrukturu, na kterou jsou civilisté odkázáni.

Lvov byl během dvou a půl let války do značné míry ušetřen nejhorších bojů, ale minulý týden se ruské údery zaměřily na jeho energetickou infrastrukturu, což způsobilo výpadky elektřiny, napsal zpravodajský web BBC News.

V souvislosti s ruským útokem nasadilo svá i spojenecká letadla sousední Polsko, aby zajistilo bezpečnost svého vzdušného prostoru.

Škody po nočních úderech si ve Lvově prohlédla Markéta Pekarová Adamová, a to včetně trosek poničených domů. Je podle ní potřeba neustále si připomínat, že válka, kterou v únoru 2022 rozpoutalo svou invazí Rusko, pokračuje. Šéfka Sněmovny má také za to, že Ukrajina by měla mít možnost útočit i do hloubky ruského území. Pekarová Adamová během návštěvy uctila památku ukrajinských bojovníků padlých ve válce s Ruskem, když položila květiny ke hrobu neznámého vojáka, a zúčastnila se slavnostního otevření nové části lvovského prenatálního centra. Česko na zdravotnické zařízení přispělo deseti miliony korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze. Ukrajinci rozmlátili „neporazitelný“ ruský tank za miliony dolarů

Tagy: