Sydney překryla duha. Navzdory pandemii se konal legendární průvod leseb a gayů

Každoroční a ikonická akce gayů a leseb Mardi Gras v australském Sydney se letos koná navzdory pandemii. Událost, která oficiálně probíha od 19. února do 7. března, se závěrečným sobotním zakončením musela přizpůsobit koronavirovým opatřením. Přesto se akce účastnilo několik desítek tisíc lidí.

Za posledních 43 let se akce konala každý rok. Tradičně se lidé procházejí po Oxford Street a událost svou pestrostí připomíná legendární brazilský průvod v Rio de Janeiru. Letos se však hlavní část programu přesunula na velkokapacitní kriketové hřiště Sydney Cricket Ground, kde se mohli lidé lépe distancovat díky sedadlům, píše agentura AP.

Roušky v hledišti nejsou povinností, nýbrž jen doporučením. Na tribuny má přístup až 35 tisíc diváků, účastníci programu se naopak setkávají na hřišti. „Je to opravdu vzrušující. Po tak dlouhé době, co jsme byli v lockdownu, se můžeme dostat ven, a zároveň jsme v bezpečí,“ komentuje jeden z účastníků.

Tradiční přehlídka se letos změnila v bizarní soutěž kostýmů, loutek a rekvizit. Účastníci měli mít nasazené roušky, ne všichni je však po čas průvodu měli. Mnozí se však nebránili kreativitě a ochranu úst a nosu si upravili tak, aby jim ke kostýmu náležitě ladila. U vstupu na hřiště navíc všichni zúčastnění prošli kontrolou teploty.

Cestou na hřiště se konal také protest. Stovky demonstrantů se sešly a s transparenty před poupraveným průvodem požadovaly obnovení toho tradičního, který vedl přes Oxford Street. Mnozí volali i po stejných právech pro lesby, gaye a transexuály.

„Celý rok 2020 byl hrbolatý. Rád si ho představuji jako klaunské auto, které dorazí na narozeninovou oslavu batolete. Asi proto letos jdeme jako klauni, přivezeme s sebou úsměv a zvedneme každému náladu,“ uvádí jeden z účastníků soutěže. V programu vystoupila také zpěvačka Rita Ora.

Průvod, který procházel kolem tribuny, odstartovali stejně jako posledních 30 let účastníci na motorkách nebo kolech. „Moc to pro mě znamená. Mohu shromáždit naši skupinu a mít pocit normálnosti. Je to neobvyklý rok, dnes je to trochu šílené, ale je krásné mít zde všechny pohromadě,“ svěřila se prezidentka skupiny Dykes on Bikes Emily Saundersová.

Tématem letošní akce je Vzestup. Organizátoři se chtěli zaměřit na poselství, že láska, soucit, úcta a porozumění mohou pomoci udělat svět lepším místem. A to především po uplynulých těžkých měsících, kdy se celá planeta potýká s koronavirovou pandemií.

Tagy: