Sýkora po postupu: Koukat na Pastrňáka, Krejčího a Červenku? To člověku udělá dobře

Tři přesilovky a bylo vystaráno. Davidové Krejčí a Pastrňák spolu s Romanem Červenkou opět kouzlili a v součtu s trefou Jiřího Smejkala do prázdné brány porazila česká reprezentace Německo ve čtvrtfinále mistrovství světa 4:1. Mezi nejlepší čtyřku šampionátu se prodral národní tým teprve podruhé od roku 2015. Své poznámky a analýzu posledního vystoupení družiny Kariho Jalonena přidal pro CNN Prima NEWS hokejový expert a trenér Marek Sýkora.

„Bylo to skvělé přesilovkové představení. V minulých zápasech jsem si myslel, že už to kluci s kombinací trochu přeháněli. Ale tentokrát se vyplatilo. Při druhém gólu to bylo dokonce na jeden dotek, při prvním předvedl David Krejčí úžasné otočení a naservíroval to Davidu Pastrňákovi.

Krejčí si skutečně zaslouží označení playmaker. Má v zásobě neuvěřitelné tahy, neskutečně uvolňuje hráče okolo sebe. Jeho, Pastrňákův a Červenkův výkon lze hodnotit jen v superlativech. Oni tři už rozhodli několikátý zápas. Člověku dělá pohled na ně dobře. Zatím to hrajeme prakticky na jednu lajnu.

Svým způsobem by to mohlo stačit. Akorát soupeř, který teď přijde, bude oproti Německu o stupeň lepší. Když se sejde dokonalá defenzivní práce, výborný výkon gólmana a znovu produktivita prvního útoku, mohlo by to vyjít, máme našlápnuto dobře. Ale pořád mám obavy. Bylo by to podle mě málo na to, abychom porazili třeba Kanadu nebo Švýcarsko. I proti Němcům jsme měli štěstí, zachránila nás i tyčka. Nicméně uvidíme.

V závěru se určitá pragmatičnost a důslednost trochu vytrácela. Měli jsme hrát o něco aktivněji. Každopádně bylo vidět, že mužstvo se usilovně snaží hrát to, co po něm chce Kari Jalonen. Vypíchl bych i obětavost beků, kteří lehali do bolavých střel. Co se týče obrany, proti Němcům to bylo po většinu zápasu velmi dobré. A povzbudivé především vzhledem k tomu, jak dlouho už čekáme na medaili. Obránci dost pomohli brankáři Karlu Vejmelkovi.

Rozčiloval jsem se, když turnaj začínal v bráně proti Velké Británii Lukáš Dostál. Považoval jsem to za chybu. Karel (Vejmelka) měl chytat od začátku, ne že si tam pak vleze až proti Švédsku.

Souhlasím, že se z něj v průběhu turnaje stává opravdová opora. V premiérové sezoně v NHL odchytal 52 zápasů a na šampionát do Finska přijížděl jako jednička. Proto jsem se rozčiloval, když turnaj začínal v bráně proti Velké Británii Lukáš Dostál. Považoval jsem to za chybu. Karel měl chytat od začátku, ne že si tam pak vleze až v duelu proti Švédsku, ve kterém se bude aklimatizovat. Ale časem se rozchytal, drží tým a funguje mu i spolupráce s obránci. Strašně mu to přeju, protože být gólmanem nároďáku na světovém šampionátu je strašně těžká pozice.

A také přeju Romanu Červenkovi, jak se mu daří. Překvapuje mě. Už jsem v jednu chvíli myslel, že to třeba není úplně hráč pro reprezentaci. Ale to mohlo být způsobené tím, jak šel hrát do Švýcarska, čímž se trochu vytratil z očí, i když i v tamní lize září. Musíme se při tom jeho bodovém sběru ptát: S kým hraje? Nicméně souhra je jedna věc, druhou je, abyste to správně trefovali. A on to dává s přehledem. Zvlášť vzhledem k pokročilejšímu věku mu ohromně blahopřeju. Snad mu to vydrží.“

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji sport David Krejčí česká hokejová reprezentace německá hokejová reprezentace Karel Vejmelka Roman Červenka Kari Jalonen MS v hokeji 2022 Marek Sýkora