Evropské ráje kapsářů? V žebříčku 10 nejnebezpečnějších míst figuruje Praha hned dvakrát

Návštěvu rušných turistických destinací neprovázejí jen trdelníky, zmrzlina nebo pizza, ale naneštěstí také krádeže. V blízkosti evropských památek se, jak je známo, nebývale daří kapsářům. Britská společnost zabývající se financemi vyjmenovala deset největších rájů pro zloděje. Praha na seznamu figuruje hned dvakrát.

Největší pré mají kapsáři v Barceloně. Konkrétně tamní promenáda La Rambla má být nejpravděpodobnějším místem, kde vás v Evropě okradou. Informoval o tom britský list Express s odvoláním na společnost Money.co.uk. Tato britská finanční srovnávací firma vypracovala na základě recenzí turistů seznam deseti největších kapsářských rájů.

Na druhém místě žebříčku se umístila Paříž, respektive oblast kolem Eiffelovy věže. Bronzovou zlodějskou medaili si pak odnesl italský Řím, kde má být nejnebezpečnějším místem Fontána di Trevi. Památka je schovaná v ulicích města, lidé se tam kvůli nedostatku prostoru při fotografování tisknou na sebe, což kapsářům usnadňuje „práci“.

Dvě české kaňky

Na seznamu kapsářských rájů se nacházejí i dvě české lokality, obě v Praze. Na čtvrtém místě je věčně přecpaný Karlův most, na místě sedmém pak podobně rušné Staroměstské náměstí, kde lidé soustředěně vyhlížejí rošádu na orloji. Právě v centru metropole se podle policejních statistik odehraje přibližně polovina kapesních krádeží na území Prahy. I proto v městské části Praha 1 působí specializované policejní oddělení zabývající se kapesními krádežemi.

„Důvody, proč je Praha 1 nejčastějším místem kapesních krádeží, jsou jasné. Vysoká koncentrace turistů, kteří jsou přitahováni jak historickými památkami, tak například četnými zábavními kluby a nočním životem,“ vysvětlil před časem pro magazín Jedna vedoucí sedmého oddělení obecné kriminality Policie ČR nadporučík Radek Mudroch.

Mezi dvě české lokality Money.co.uk vtěsnala ještě baziliku Sacré-Coeur v Paříži a římské Koloseum.

Desítku míst, kde zahraniční turisty v Evropě nejspíše okradou, uzavírají další dvě místa ve Francii a jedna lokalita ve Španělsku. Konkrétně se jedná o prostory kolem muzea Louvre, před katedrálou Notre-Dame v Paříži a poblíž chrámu Sagrada Família v Barceloně.

Vzhledem k tomu, že seznam vypracovávala britská společnost především pro vlastní turisty, chybí na seznamu Londýn, kde se kapsářům rovněž daří.

Seznam 10 kapsářských rájů:

  • La Rambla, Barcelona
  • Eiffelova věž, Paříž
  • Fontána di Trevi, Řím
  • Karlův most, Praha
  • Sacré-Coeur, Paříž
  • Koloseum, Řím
  • Staroměstské náměstí, Praha
  • Louvre, Paříž
  • Notre-Dame, Paříž
  • Sagrada Família, Barcelona

Tagy: