Zmizte z politiky a nechte nás dýchat. Lidé posílají Babišovi halíř a připojují vzkazy

Lidé našli způsob, jak vyjádřit nesouhlas s vedením státu a často také protikoronavirovými opatřeními. Transparentní účet hnutí ANO zaplavily finanční příspěvky ve výši jednoho halíře, ke kterým připojují hanlivé vzkazy pro premiéra Andreje Babiše (ANO). V nejlepším případě ho posílají pryč z politiky.

Někteří lidé už rok nepracují, děti nechodí do škol a nemocnice jsou přeplněné covidovými pacienty. Lidé pořádají demonstrace a požadují demisi vlády. Ale našli i jiný způsob, jak svůj nesouhlas s vedením státu a vládními nařízeními vyjádřit. Na transparentní účet hnutí ANO posílají 0,01 koruny s různými vzkazy.

„Pane Babiši, zmizte z politiky. Díky vaší neschopnosti a populismu umírají lidé,“ napsal jeden z „přispěvatelů“. „Babiš je lhář a zloděj. Táhněte už do p*dele a nechte ČR dýchat. Jste všichni zločinci a za podporu Andreje Babiše byste měli být trestně stíháni,“ vzkázal celému hnutí další. „Kdo lže v jednom kuse a krade, kdykoliv má možnost, vstoupí do ANO,“ píše jiný.

Nadávky se na účtu opakují, „dárci“ také Babiše obviňují ze smrti 22 385 lidí, kteří zemřeli s covidem. Někteří lidé posílají peníze několikrát a své vzkazy tak množí. „Jste partaj Burešovi užitečných idiotů. Vám doma neříkali, že člověk má být čestný, mluvit pravdu a pomáhat ostatním?“ stojí v popisu další transakce.

Lidé si střílí i z dovolené Babišovy manželky Moniky v Dubaji, kterou premiér hájil tím, že jeho rodinu chtěl někdo zabít. „Hele, Bureš, ve státě vedeném tebou mám výrazný strach o život. Zaplatíš mi z ukradených peněz dovolenou v Dubaji?“

Jiný komentář na účtu „hodnotí“ pandemickou situaci v zemi. „Zdravotnictví v rozkladu, živnostníci na dlažbě a Agrofert a Burešovic rodina mlaská. ČR 2021,“ naráží pisatel na Babišovo údajné krycí jméno při spolupráci s StB, kterou dokazují archivní dokumenty. Premiér obvinění dlouhodobě odmítá.

Nevyžádaná platba

Celou vzpouru zjevně odstartoval Ondřej Šmíd, který 0,01 korun se vzkazy posílá už několik týdnů. „Pamatuju si, jaká sranda byla, když spousta lidí posílala jeden halíř s různými vzkazy na transparentní účet Miloše Zemana. Víte, že i hnutí ANO má transparentní účet?“ napsal ve středu na Twitter. Několik lidí se k jeho nenápadné výzvě okamžitě přidalo.

Týmu hnutí ANO takový protest zřejmě přidělal spoustu práce navíc. Všechny haléřové položky vrací zpátky se vzkazem „Nevyžádaná platba“. Tiskového mluvčího hnutí ANO jsme opakovaně oslovili s žádostí o reakci, na telefonáty ani SMS ale nereagoval.

Podobná akce se v roce 2017 rozpoutala i na transparentním účtu, který před poslední prezidentskou volbou zřídil tým Miloše Zemana. I tam lidé posílali haléře, aby mohli něco vzkázat hlavě státu.

Tagy: