Tajnosti Viktora Preisse: Vyrůstal v dětském domově. Co mu řekla manželka na nevěru?

Osud si s charismatickým hercem a uznávaným dabérem Viktorem Preissem, který 13. března slaví 75. narozeniny, krutě pohrál. Jako malý skončil po bouřlivém rozvodu rodičů dokonce v dětském domově. Během manželství s herečkou Janou Preissovou navíc zplodil nemanželské dítě a k rozvodu nebylo daleko.

Viktor Preiss neměl zrovna idylické dětství. Po bouřlivém rozvodu svých rodičů, kteří se nedokázali dohodnout ani na tom, u koho z nich zůstane, skončil v dětském domově. Pobýval v několika zařízeních, nejdéle v Pyšelích. „K dětskému domovu v Pyšelích mám velmi úzký osobní vztah. Strávil jsem v něm několik let a ačkoli od té doby uplynulo půl století, vzpomínám na tu dobu s jistou nostalgií a vděčností. Oproti jiným podobným zařízením, ve kterých jsem strávil část svého dětského života, v sobě právě toto, neslo jistého genia loci,“ prozradil herec.

Se svou osudovou ženou, herečkou Janou Preissovou se poznal kuriózně. Zamiloval se do ní ještě dřív, než ji vůbec spatřil. Znal ji totiž z vyprávění svého kamaráda a hned si říkal, že právě ona bude ta pravá. Osobně se poznali až na DAMU a ještě během studia ji požádal o ruku. Svatbu měli na Novoměstské radnici v Praze, pouze se dvěma svědky. Nikdo jiný přítomný nebyl.

Začátky ve společné domácnosti byly pro oba krušné. Jak vzpomínají, měli jen pár korun, dva hrnky a talíře. Den co den vařili špagety, které si podle svých slov „servírovali do krabic od filmů“. I tak ale byli šťastní a spokojení. V roce 1973 se jim narodil syn Martin a o čtyři roky později Jan.

Nemanželská dcera málem vedla k rozvodu

Během manželství, které trvá už třiapadesát let, byly doby, kdy museli překonat několik vážných krizí. Preiss měl odjakživa velký úspěch u žen, a i když měl rodinu, mnohdy jejich kouzlu podlehl. Na začátku osmdesátých let se mu z jednoho nevinného románku narodila nemanželská dcera. Trvalo dlouho, než se odvážil zajít za manželkou Janou a přiznat jí, co se stalo. Ta mu nakonec velkoryse odpustila.

„Na ženě záleží, jak se řeší krizové situace, pokud k nim dojde. Muž je v takovou chvíli buď slaboch, nebo zpanikaří. Já jsem v takových situacích kupodivu racionální. Najednou jako by se mi v hlavě ochladily lampy a začnu jednat a myslet pragmaticky,“ prozradila Preissová.

Recept na spokojené manželství

Měla k tomu své důvody. Nechtěla, aby jejich dva synové prožívali to, co kdysi ona. Když jí bylo osmnáct, její rodiče, stejně jako Viktorovi, se rozváděli za velmi dramatických okolností a ona tím byla poznamenaná na celý život. „Pro mě byl jejich rozchod velké trauma. Dodnes si myslím, že se nespokojenost a krize v manželství dají řešit i jinak než rozchodem,“ svěřila se herečka.

Když se Preissovi nemanželská dcera narodila, herec na ni celou dobu poctivě platil alimenty, vídat se s ní ale nechtěl. S odstupem let jsou Jana i Viktor šťastní, že všechny krize přečkali, nevzdali to a vydrželi. Dnes se těší z vnoučat od svých synů a snaží se být těmi nejlepšími prarodiči.

„Recept na spokojené manželství? Na to nejsou rady. Jenom podle sebe můžu soudit, že člověk musí rozlišovat ve vztahu podstatné a nepodstatné věci. Aby si měli oba pořád o čem povídat a aby se spolu smáli. Humor je láska. Humor je život. To my s tím mým mužem máme, my se mlátíme smíchy celý život,“ odhalila Jana Preissová.

Ukrajincům pomáhají i celebrity. Mezi nimi Matěj Stropnický:

Tagy: