Tanky i útok z moře: Generál naznačil, jak Izraelci vniknou do Gazy. Zmínil i výhodu Hamásu

Americký generál ve výslužbě James „Spider“ Marks nastínil, jak bude vypadat izraleská invaze do Pásma Gazy

Americký generál předjímá plán Izraele na útok v Gaze

Izrael má před sebou velmi náročnou operaci v podobě invaze do Pásma Gazy. Jak by taková akce mohla vypadat, nastínil ve vysílání americké stanice CNN vysloužilý generál James „Spider“ Marks. Podle něj židovský stát zaútočí na několika místech a do boje se zapojí nejen pozemní síly, lehké i těžké, ale také námořnictvo. Za nejproblematičtější označil boj v tunelovém komplexu teroristů z hnutí Hamás pod Gazou.

Marks ve vysílání CNN nastínil, jak bude vypadat izraelská ofenziva na Pásmo Gazy. „Jedná se nejen o tanky. Armáda disponuje i bojovými týmy, to znamená, že do války může vyrazit rychle se pohybující pěchota, obrněné síly nebo dělostřelectvo. To vše podpoří dobré zpravodajství tajných služeb,“ řekl na úvod vojenský expert.

Podle něj Izraelci mají i další esa v rukávu. „Využít mohou také námořnictvo, například korvety, což jsou malé útočné lodě, dále 45 hlídkových člunů a asi 10 tisíc námořníků v aktivní službě,“ zmínil Marks.

Vysloužilý generál amerických sil tvrdí, že Izraelci mohou vpadnout do Gazy hned z několika směrů, konkrétně ze severu a pak také z východní části. K tomu očekává právě útok z moře. Cílem Izraelců prý zprvu bude zajistit perimetr v Gaze.

„Pak zahájí operaci, kdy půjdou po velmi specifických cílech. Patří mezi ně zejména političtí a vojenští představitelé Hamásu, tedy lidé, které chtějí dostat,“ pokračoval velitel přezdívaný „Spider“. Soudí, že Izraelci se budou pokoušet buď zabít či zajmout představitele Hamásu. Očekává však, že vojáci židovského státu se budou snažit hlavně o první možnost.

Za velký problém Izraelců a naopak přednost Hamásu považuje tunelový komplex pod Gazou. Ten je sice částečně zmapovaný, avšak poslední data, která CNN ukázala, jsou ještě z roku 2021, a je tudíž velmi pravděpodobné, že se komplex od té doby výrazně rozšířil a pozměnil.

PODÍVEJTE SE: Záběry izraelského úderu v Pásmu Gazy

„To je ten nejsložitější úkol, jaký nyní leží na stole. Jde o městskou oblast s částí v podzemí a Izrael ji musí rozpoznat a tunely zničit,“ komentoval Marks s tím, že půjde o velmi těžký boj.

Vojenští analytici predikují, že Izrael vpadne do Pásma Gazy každým dnem.

Tagy:
válka armáda CNN Izrael invaze Pásmo Gazy Hamás Gaza válečné loďstvo James Marks