Hamás se o Palestince nezajímá, slouží Íránu, říká syn zakladatele teroristického hnutí

Hamás v tunelech pod Gazou

Teroristické hnutí Hamás se vůbec nezajímá o palestinský lid a neváží si lidského života. V rozhovoru pro americkou televizi Fox News to řekl Mosab Hassan Jusúf – syn jednoho ze spoluzakladatelů zmiňované organizace. Prozradil dále, že ve světě Hamásu si žil jako princ, ale i tak se staví proti němu. Podle Jusúfa teroristické hnutí slouží pouze Íránu.

„Narodil jsem se přímo do srdce velení Hamásu, a tak ho velmi dobře znám. Jeho členové se vůbec nezajímají o palestinský lid. Neváží si ani lidského života,“ řekl pro Fox News syn zakladatele teroristického hnutí.

Jeho příběh je velmi zajímavý. Díky své rodině měl uvnitř organizace poměrně pohodlný život. „I když mi Hamás dával podstatné výhody – žil jsem si v tom světě jako princ – tak jsem ho neměl rád. Postavil jsem se i proti své vlastní krvi. Až tak nesnáším Hamás,“ vysvětloval v rozhovoru Jusúf.

Izraelcům se podařilo jej zadržet. Pak se proti Hamásu definitivně obrátil. „Až v roce 1996 jsem naplno viděl jejich brutalitu, když jsem už byl asi rok a půl ve vězení Megiddo. Zabili tehdy tolik Palestinců, že jsem se rozhodl, že už s tímto uskupením nemůžu být,“ řekl pro Fox News Jusúf.

Pro Izraelce měl posléze začít pracovat a dodávat jim informace o Hamásu. Následně požádal o azyl v USA. Mezitím konvertoval ke křesťanství.

„Hamás není žádné národní hnutí. Je to náboženská skupina, jejímž cílem je zřídit Islámský stát. Nějakým nacionalismem se vůbec nezaobírají. Naopak se staví proti němu,“ popsal Jusúf. Podle něj Hamás pouze využívá myšlenku samostatné a nezávislé Palestiny jako nástroj. Hlavním a dlouhodobým cílem hnutí je pak dle něj přetvořit Blízký východ a potažmo i celý svět v jeden velký Islámský stát.

Jusúf doplnil, že Hamás je navíc pouze loutkou v rukách mocnějšího hráče. „Írán je tou hlavní postavou v pozadí. Hamás neslouží palestinskému lidu, ale Íránu. To je pán nad Hamásem,“ míní muž, který s Hamásem vyrůstal.

Palestinci jsou prý navíc využíváni jen jako lidské štíty. „Musíme osvobodit Gazu od Hamásu. Izrael palestinskému lidu dělá tu největší službu, když se snaží Hamás porazit,“ dodal Jusúf.

Tagy: