Tanky se potkaly „tváří v tvář“: Kyjev zveřejnil drsné záběry z duelu dvou obrněnců

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo skoro 10 měsíců. Za tu dobu se na sociálních sítích objevil nespočet videí, která krvavý konflikt dokumentují. Naprosto exkluzivní záběry nyní zveřejnila ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda. Ta se podělila o záznam nemilosrdného duelu mezi ukrajinským a ruským tankem.

„Vzácné záběry z přímého boje – ‚tank proti tanku‘. Ukrajinský T-64BV z 92. mechanizované brigády zničil jediným výstřelem ruský tank řady T-72B,“ komentovala video stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

K přímému souboji dvou obrněnců podle všeho došlo v luhanské obci Novoselivske, která se nachází jen několik kilometrů od hranice s Charkovskou oblastí. Ze záběrů je skutečně patrné, že se dva tanky ve zničené vesnici dostaly do takové blízkosti, že byly obě posádky navzájem na dostřel.

Z konfrontace vyšel vítězně ukrajinský tank T-64BV, jehož posádka zasáhla jedním výstřelem své protivníky. Následovala mohutná exploze tanku okupantů. „Tankový duel v Luhanské oblasti? Další vítězství ukrajinských ozbrojených sil,“ pochválilo 92. brigádu ukrajinské ministerstvo obrany.

Obávaná brigáda pak svůj nejčerstvější úspěch okomentovala následovně: „Naši tankisté dokázali, kdo je na Ukrajině šéf. Po prvním výstřelu se nepřátelský tank proměnil ve šrot. Vítězství je naše.“

Počty ruských ztrát neustále stoupají. Podle ukrajinského generálního štábu okupanti od začátku invaze přišli o více než 94 tisíc vojáků. K tomu ztratili 2 942 tanků, 5 920 dalších obrněných vozidel, 4 540 transportních vozidel, 2 325 dělostřeleckých systémů, 264 vrtulníků, 281 letounů, 1 613 bezpilotních letounů a obrovské množství kusů další vojenské techniky.

Moskva své ani ukrajinské ztráty dlouhodobě nezveřejňuje. Nutno ovšem podotknout, že i ty ukrajinské budou nepochybně značné.

Tagy: