Velký problém pro Putina. Všichni zdrhneme pryč, naznačil ruský voják masovou dezerci z bojů

Uniklý telefonický hovor mezi ruským vojákem a jeho matkou naznačuje, že se před Vladimirem Putinem rýsuje velký problém. V armádě okupující ukrajinská území hrozí vzpoura, frontoví bojovníci živořící v hrozných podmínkách zvažují masovou dezerci.

Pro někoho je to jen nahodile zachycený hovor, pro jiné obrovsky cenný důkaz o momentální bídné náladě v demoralizované ruské armádě. CNN zveřejnila přepis telefonické výpovědi jednoho z Putinových soldátů, který své matce vypráví o hrozných podmínkách na ukrajinské frontě. Obsahuje přiznání, že se na obzoru rýsuje nevídaná vzpoura spojená s masovou dezercí.

„Lidi odsud zdrhají,“ prozrazuje v nahrávce syn své matce.

„Zdrhají? Utíkají pryč?“ podivuje se matka.

„Jasně že utíkají pryč! Co taky jiného? Pět zas*aných dnů na nás pořád jenom prší, vůbec nespíme,“ zní rozčílený hlas ruského vojáka.

„Ale to je přece dezerce, na to pozor,“ varuje matka.

„Ty si to asi neumíš představit, my tu ale žijeme v bažině. Všechno je promočené, nemáme sílu, jídlo, prostě nic,“ odpovídá unaveně voják. „Jestli nás v prosinci nenechají odejít, taky zdrhneme.“

Ukrajina je zčásti pod sněhem, zčásti čelí studenému propršenému nečasu. Pro Rusy je to hodně nepříjemná situace, hned několik zdrojů totiž popisuje, že v nastupující zimě mají k ruce často velmi nedostatečné vybavení.

Vojáci jsou prý třeba nuceni používat pušku Mosin-Nagant vyvinutou v roce 1891, proti chladu se chrání onucemi jako jejich pradědové v první světové válce. Jiní mají na hlavách místo skutečných armádních helem repliky pořízené v hračkářství. Mobilizovaní si museli výstroj před cestou na frontu kupovat sami, a to včetně dámských hygienických potřeb suplujících škrtidlo.

Kreml většinou jakékoli možné zádrhele spjaté se „speciální vojenskou operací“ bagatelizuje. V první prosincovou středu však dokonce i Putin připustil, že problémy s vybavením existují.

Podle slavné novinářky Elin Burnettové ze CNN jde o důkaz, že je přitlačený zády ke zdi. „Vzhledem k tomu, čemu jeho jednotky každý den čelí, o tom prostě nemůže mlčet,“ vysvětlila Burnettová.

Tagy: