Tchaj-wan zaznamenal podezřelou čínskou aktivitu nad svým územím. Stíhačky mířily na loď

Čínský voják pozoruje manévry u Tchaj-wanu (5. 8. 2022).

U Tchaj-wanu zaznamenali 66 čínských stíhaček

Tchajwanské ministerstvo obrany za poslední den v okolí ostrova detekovalo 66 čínských vojenských letounů. Podle agentury AFP jde o rekordní počet v jediný den. Z 66 strojů podle agentury Reuters 36 mířilo do západního Pacifiku na cvičení s letadlovou lodí Šang-tung.

Tchajwanské úřady o aktivitě čínských letounů informují pravidelně. Čtvrteční zpráva přichází v době, kdy se ve Washingtonu koná summit k 75. výročí založení Severoatlantické aliance (NATO). Světoví lídři na setkání mimo jiné vyostřili svou rétoriku vůči Číně kvůli jejímu spojenectví s Ruskem. Nyní je čeká jednání s partnery z Austrálie, Japonska, Jižní Koreje a Nového Zélandu, tedy zemí, které v Asii jako spojenci USA tvoří protiváhu Číny.

K TÉMATU: Vstup Ukrajiny do NATO je nezvratný, prohlásil Pavel. Vyjmenoval ideální závěry summitu

Čínské ministerstvo obrany na žádost Reuters nekomentovalo činnost své letadlové lodi. Peking považuje demokraticky spravovaný Tchaj-wan za svoji provincii a uvádí, že sjednocení s ostrovem je nevyhnutelné.

Pro jeho dosažení nevyloučil použití síly, ačkoliv prohlašuje, že preferuje diplomatické řešení. Především USA se vojenskou podporou ostrova snaží Čínu odradit od rozhodnutí zabrat jej vojensky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády, uvedl na sumitu NATO Stoltenberg. Biden slíbil pomoc Ukrajině

Tagy: