Stoltenberg: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády. Biden slíbil pomoc Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a americký prezident Joe Biden na summitu NATO (9. 7. 2024)

Stoltenberg: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády

Ruská agrese proti Ukrajině je největší bezpečnostní krizí za poslední generace. Při úterním slavnostním zahájení summitu Severoatlantické aliance to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Ukrajina podle něj prokázala odvahu a spojenci ji bezprecedentně podpořili. Vyzval ale k další pomoci napadené zemi a k udržení alianční jednoty. Americký prezident Joe Biden se zavázal, že USA a spojenci poskytnou Ukrajině desítky systémů protivzdušné obrany.

Alianční podpora Ukrajině má podle Stoltenberga své náklady a svá rizika. „Skutečností je, že s agresivním Ruskem jako sousedem nejsou žádné možnosti bez nákladů. A nejsou žádné možnosti bez válečného rizika,“ řekl šéf NATO.

ČTĚTE TAKÉ: Viktor Orbán se utrhl ze řetězu, píše Politico. Pohybuje se jako zfetovaný kocour, dodává

Výsledek války na Ukrajině ovlivní podle Stoltenberga globální bezpečnost na desetiletí. „Největší cenou a největším rizikem by bylo, pokud by Rusko na Ukrajině zvítězilo,“ podotkl Stoltenberg. Ruské vítězství by podle něj nepovzbudilo pouze prezidenta Vladimira Putina, ale i další autoritářské lídry v Íránu, Severní Koreji a Číně. Ti všichni podle něj podporují ruskou válku a chtějí, aby NATO neuspělo.

Aliance musí podle Stoltenberga prokazovat v budoucnu stejnou odvahu jako v minulosti. „Naše aliance není perfektní a budeme nadále čelit obtížným rozhodnutím,“ prohlásil generální tajemník. Ač není jasné, jaké krize nastanou, je nutné přijímat rozhodnutí s politickou odvahou, míní. „Vím, že jsme silnější a více v bezpečí společně v NATO. Je dobré mít přátele,“ dodal na závěr.

Šéf Bílého domu Biden ve svém projevu zdůraznil, že Ukrajině, která se brání ruské agresi, Spojené státy a spojenci ze Severoatlantické aliance poskytnou další systémy protivzdušné obrany. V následujících měsících by se podle něj mělo jednat o desítky kusů.

Biden rovněž pronesl, že USA a spojenci z NATO nemohou dopustit, aby na Ukrajině vyhrály ruské síly. „To se nesmí stát,“ podotkl.

„Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina a udělá to... Má naši plnou podporu,“ prohlásil americký prezident. V projevu hovořil o trvalé podpoře, kterou jeho vláda poskytuje Kyjevu. Na závěr pak ocenil působení Stoltenberga v čele aliance a udělil mu Prezidentskou medaili svobody, která je ve Spojených státech nejvyšším civilním vyznamenáním.

Bidenova řeč měla i vnitropolitický charakter

Mandát norského politika, který NATO vede desátým rokem, spojenci opakovaně prodlužovali, mimo jiné právě kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Letos v říjnu Stoltenberga v jeho nynější funkci vystřídá dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte.

Bidenova zhruba čtvrthodinová řeč na úvod aliančního summitu měla podle amerických médií i vnitropolitický rozměr a měla přesvědčit prezidentovy demokratické spolustraníky, že současný šéf Bílého domu je schopen znovu kandidovat a v letošních prezidentských volbách opět porazit svého republikánského soka Donalda Trumpa.

Část demokratů vyzývá Bidena, aby z tohoto souboje odstoupil, neboť jeho první televizní debata s Trumpem na konci června podle nich vyvolala vážné pochybnosti o prezidentově schopnosti zvítězit ve volbách a vést zemi další čtyři roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Život zasvětila nemocným dětem, teď jí ho vzala ruská raketa. Svitlanu pohřbí vedle rodičů

Tagy:
válka NATO Ukrajina Joe Biden Jens Stoltenberg summit USA Rusko Severoatlantická aliance protivzdušná obrana ruská invaze na Ukrajinu