Vstup Ukrajiny do NATO je nezvratný, prohlásil Pavel. Vyjmenoval ideální závěry summitu

Delegace prezidenta Petra Pavla dorazila do Washingtonu.

Prezident Pavel se vyjádřil k Orbánovi a jeho cestách

Český prezident Petr Pavel označil za zásadní dodávku systémů protivzdušné obrany Ukrajině, která se již třetím rokem brání ruské invazi. Posílení takové obrany je podle něj v budoucnu nutné i na východním křídle Severoatlantické aliance. Pavel to řekl novinářům při příchodu na jednání summitu NATO ve Washingtonu. Do závěrů vrcholné schůzky by se podle něj mělo dostat i to, že proces vstupu Ukrajiny do aliance je nezvratný.

Pavel se nejdříve vrátil k úterním projevům generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a amerického prezidenta Joea Bidena na slavnostním ceremoniálu v auditoriu Andrewa Mellona. Stoltenberg poznamenal, že NATO je nejúspěšnější aliancí na světě. U Bidena ocenil oznámení, že Spojené státy a další spojenci poskytnou Ukrajině další systémy protivzdušné obrany a mají v úmyslu jich v následujících měsících dodat desítky.

ČTĚTE TAKÉ: Drsné tropy, běh se Sokoly i podpora Ukrajiny. Prezident Pavel míří na summit NATO

Do závěrů summitu by se podle Pavla mělo dostat, že Rusko je nejnaléhavější bezpečnostní výzvou a že Ukrajinu je potřeba podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba. Zároveň by do komuniké mělo být zahrnuto, že proces vstupu Ukrajiny do NATO je nezvratný; je to důležité proto, že pro ukrajinské občany, pro ukrajinské ozbrojené síly je mimořádně důležité udržovat vysokou morálku, poznamenal prezident. Podotkl, že perspektiva je právě daná tím, že proces (přijetí do aliance) bude označen za nezvratný.

V úterý se Pavel ve Washingtonu setkal s představiteli Kongresu, mimo jiné s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Prezident uvedl, že se překvapivě shodli na všech zásadních tématech, ať už se to týká Ukrajiny, vztahu k Rusku, k Číně či globální provázanosti bezpečnostních problematik.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kreml zatrhl Česku projev v OSN. Bojí se kritiky, útok na děti je šokující, zuří na ministerstvu.

Tagy: