Dáváme se dohromady, říkají zranění Češi po nehodě na Ukrajině. Černochové děkují za pomoc

Snímky z nehody spolku Team 4 Ukraine na Ukrajině

Přílet zraněných Čechů

Do válkou zmítané Ukrajiny vozili pomoc, osudné se jim ale stalo vozidlo v protisměru. Čeští humanitární pracovníci z projektu Team 4 Ukraine (T4U) vyvázli z vážné autonehody se zraněními, následně se o jejich přesun do Prahy postaral armádní letoun, který je vyzvedl v Polsku. Nyní se zotavují v Ústřední vojenské nemocnici. „Mohu potvrdit, že jsem jeden ze zraněných. Teď se budu dávat dohromady, abych mohl v životě fungovat jako před nehodou. Určitě to ale nebude hned,“ napsal Jan „Sully“ Heřmánek za T4U. Rovněž poděkoval ministerstvu zahraničí i ministryni obrany Janě Černochové (ODS) za pomoc s převozem domů.

Do Česka byli zranění dobrovolníci letecky přepraveni v sobotu odpoledne. Nejprve armádní letoun CASA přistál na letišti v Kbelích, kde na Čechy čekaly sanitky. Následně byli převezeni do Ústřední vojenské nemocnice. O detaily se členové spolku T4U podělili na sociální síti X.

„Našemu týmu se bohužel při rozvozu pomoci jednotkám ZSU v oblasti Záporoží stala vážná dopravní nehoda. Jiné vozidlo večer z protisměru vjelo v plné rychlosti do našeho pruhu a čelně se srazilo s naší dodávkou. Celá posádka vozu je živá, nicméně nehoda způsobila různě závažná zranění, která si vyžádala neodkladné operace v Ukrajině s následným pokračováním v Čechách,“ napsali zástupci T4U.

„Nyní je posádka vozu již v nemocnici v České republice. Chtěli bychom velmi poděkovat za pomoc a přístup Zastupitelského úřadu ČR na Ukrajině, jeho týmu i ministryni obrany Janě Černochové a jejímu resortu za naši repatriaci domů,“ poznamenali lidé z organizace, která pořádá veřejné sbírky na podporu ukrajinských obránců a sama vozí humanitární pomoc – mnohdy do nebezpečných oblastí, kde je o zásoby pro civilisty i vojáky největší nouze.

Mezi zraněnými je také místopředseda spolku Jan „Sully“ Heřmánek, který se dříve s redakcí CNN Prima NEWS podělil o některé snímky z výprav na Ukrajinu. Potvrdil, že je nyní se zbylými Čechy v nemocnici.

„Velmi děkuji ministerstvu zahraničí, jeho týmu na Ukrajině a Janě Černochové spolu s ministerstvem obrany, že nás dostali domů, když jsme byli v nouzi. Teď se budu dávat dohromady, abych mohl v životě fungovat jako před nehodou. Určitě to ale nebude hned… naše pomoc napadené Ukrajině dál pokračuje,“ vzkázal na sociální síti X.

Ukrajině dodali pancéřové sanitky

Team 4 Ukraine stojí za několika projekty, které si kladou za cíl pomoc napadené zemi. V současnosti provozují veřejnou sbírku na nákup pancéřové sanitky Humvee. Jde o druhou podobnou akci, již dříve se Čechům podařilo zajistit 11 civilních sanitních vozů a trojici pancéřových.

Pokud byste chtěli přispět organizaci Team 4 Ukraine na další pomoc Ukrajině, můžete tak učinit na stránkách neziskové platformy Donio.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se žije ve válkou zkoušené ukrajinské obci Makariv? Z místa se přihlásil šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, podívejte se na jeho reportáž níže.

Tagy: