Teď bych reprezentaci nechtěl trénovat, řekl Hadamczik. A vsadil se ohledně ženského týmu

Alois Hadamczik ve vysílání CNN Prima NEWS uzavřel sázku.

Co Čech, to trenér! Peking 2022 3.2.2022

Olympijské hry v Pekingu teprve oficiálně začnou, ale neoficiálně už odstartovaly. V akci byly i české hokejistky, ale bývalý trenér reprezentace Alois Hadamczik je zvědavý především na mužský tým. Nicméně v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS se vsadil, že když ženy přivezou medaili, pozve je domů do Kravař u Opavy.

Akci v Pekingu provází řada kontroverzí. Má se vůbec olympiáda v Číně kvůli lidskoprávní situaci konat? Hosté pořadu Co Čech, to trenér! uvedli, že by je politická situace v zemi nedonutila hry vynechat.

„Politika by do sportu vstupovat neměla. Sport by v duchu fair-play měl být čistý. Něco se napíše, něco se řekne. Nemůžu soudit, jak to ve skutečnosti je. Určitě bych neřekl: ‚Je to v Číně, je pandemie, nejedu,‘“ poznamenal Alois Hadamczik, bývalý trenér hokejové reprezentace.

„Neřešil bych to. Když Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že se olympiáda uskuteční v Pekingu, měl to určitě prozkoumané ze všech stran. Jel bych tam závodit jako sportovec. Nešel bych proti nikomu protestovat,“ připojil Tomáš Verner, někdejší krasobruslař.

Mezi nejvděčnější olympijské sporty pro českého fanouška patří biatlon, sjezdové lyžování a samozřejmě hokej. Tým Filipa Pešána pronásledují covidové problémy, pozitivní test měla opora Olomouce a dříve Bostonu Bruins David Krejčí, mezi nakaženými se ocitl už dříve i brankář Šimon Hrubec, útočník Michael Špaček i asistent trenéra Jaroslav Špaček.

„Celé dění sleduji, nechtěl bych tam být. Nezávidím to nikomu. Už to, že tam nejsou diváci, je smutné. Nemůžou tam být hráči NHL. A pak pandemie… Je to tak těžká situace, nemáte tým pohromadě. Nevíte, s jakou formou hráč přijede. Dát dohromady sourodý tým je těžké,“ podotkl Hadamczik a dodal: „V této době bych nechtěl trénovat. Je to nejhorší období pro trenéry.“

Ženský hokej jsem napřed podceňoval

I tak si myslí, že by Češi měli přivézt medaili. „Je třeba se na to podívat reálně – při neúčasti hráčů z NHL jde víceméně o Euro Hockey Tour. Máme reálnou šanci. Jak můžeme být první, můžeme být i pátí. Máme hodně zkušený tým, je velký hlad po medaili. Přejme jim štěstí. Tvrdím, že když přijedeme bez medaile, byl by to neúspěch. Ale když vidím pandemickou situaci, nezazlíval bych jim nic,“ uvedl kouč, který byl u posledního olympijského cenného kovu z hokeje. Přivezl bronz z her v Turíně v roce 2006.

Hadamczika mile překvapuje ženský hokej. Parta českých dam dokázala na úvod olympiády porazit domácí Čínu 3:1. „Zkraje jsem ženský hokej podceňoval, ale později jsem viděl, že ty holky umí všechno. Nejen být v kuchyni. Sport jim není cizí, dá se na to dívat. Na olympiádě máme dobrý tým.“

Ale zároveň si nemyslí, že by ženy hokejistky dokázaly v olympijském souboji popularity překonat mužské kolegy. „Když porovnáte oba sporty v plné palbě, je mužský hokej jinde.“

I tak přímo ve studiu v souvislosti s českou ženskou reprezentací uzavřel sázku. Vyslyšel nabídku moderátora Petra Vágnera na to, že když parta kouče Tomáše Paciny přiveze medaili, pozve ji domů do Kravař na zimní stadion a vše zaplatí. „S radostí. Vy to budete moderovat, uděláme z toho show. Snad už bude pandemie u konce a přijde přes tisíc diváků,“ usmál se Hadamczik.

Celkově české výpravě predikuje pět medailí. To Tomáš Verner byl ještě optimističtější a věští šest cenných kovů.

Tagy:
Peking Olympijské hry CNN Prima NEWS olympiáda trenér hokej Tomáš Verner olympijské hry sport Čína česká hokejová reprezentace Opava Alois Hadamczik Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 česká hokejová reprezentace žen Reprezentace Kravař