Telefonát Bidena a Zelenského „neproběhl dobře“. Zdroj CNN prozradil detaily hovoru

Novinky kolem Ukrajiny: Západ čeká na reakci Putina

Čtvrteční telefonát mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským „neproběhl dobře“. CNN to řekl vysoce postavený ukrajinský představitel. Bílý dům tvrzení úředníka zpochybnil a konstatoval, že anonymní zdroje „vypouštějí nepravdy“.

Čtvrteční hovor trval 80 minut. Jeho hlavním tématem měla byla krize na rusko-ukrajinské hranici. Biden podle zdroje CNN z Ukrajiny varoval svůj protějšek, že k invazi může dojít v únoru, jakmile zamrzne půda. Zelenskij zopakoval své stanovisko – hrozba ze strany Ruska zůstává „nebezpečná, ale nejednoznačná“ a není jisté, zda a kdy k útoku dojde.

Zdroj dále prozradi, že rozhovor byl „upřímný“.

Ukrajinský úředník lže, tvrdí Bílý dům

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Emily Horneová zveřejněné detaily telefonátu zpochybnila. „Anonymní zdroje vypouštějí nepravdy,“ konstatovala. „Prezident Biden řekl, že existuje jasná možnost, že by Rusové mohli v únoru napadnout Ukrajinu. Řekl to veřejně a my na to upozorňujeme již několik měsíců. Zprávy o čemkoli větším jsou zcela nepravdivé,“ dodala.

„Prezident Biden poznamenal, že Spojené státy poskytly Ukrajině v minulém roce více než půl miliardy dolarů na rozvojovou a humanitární pomoc a zkoumají další makroekonomickou podporu, která by pomohla ukrajinské ekonomice v důsledku tlaku vyplývajícího z ruského vojenského posilování,“ doplnil pak Bílý dům v oficiálním prohlášení.

Vysoce postavený ukrajinský úředník sdělil, že Zelenskij Bidena požádat, aby uklidnil svoji vyhrocenou rétoriku, protože může na Ukrajině způsobit paniku.

Mluvčí Zelenského rovněž zpochybnil samotný zdroj informací. Zelenskij na Twitter napsal, že s Bidenem vedli dlouhý hovor, v němž „diskutovali o nedávném diplomatickém úsilí o deeskalaci a dohodli se na společných krocích do budoucna“. Ukrajinský prezident dodal, že Bidenovi poděkoval za pokračující vojenskou pomoc a že „byly projednány i možnosti finanční podpory Ukrajině“.

Macron versus Putin

V pátek proběhl také telefonát mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ten upozornil francouzského kolegu, že odpovědi USA a NATO na bezpečnostní požadavky Ruska zásadní obavy Moskvy neřeší.

Macron před diskuzí s Putinem vyjádřil naději, že jeho páteční telefonát s Putinem přinese „náročný dialog, ale také vyjasnění“.

Tagy: