Evropa je posedlá Green Dealem. Jedu řešit ceny energií, řekl Babiš před summitem EU

Brífink před odletem Andreje Babiše do Bruselu

Premiér Andrej Babiš chce na summitu Evropské komise projednat vysoké ceny energií. „Vymkly se,“ řekl před odletem. Prezidenti a premiéři členských zemí se ale plánují zabývat i neméně důležitou covidovou situací nebo obchodní politikou.

„Čeká mě koordinační schůzka s visegrádskou čtyřkou, na summitu budeme řešit ceny energií, které se vymkly,“ informoval na čtvrteční tiskové konferenci před odletem do Bruselu Andrej Babiš (ANO).

Jako problém vidí, že je Evropská komise posedlá Green Dealem. „Zdraží energie a chce nám bránit, abychom lidem pomohli – to je nepřijatelné, budu na tom trvat,“ sdělil. Rád si prý od předsedkyně vyslechne její plán.

Připomněl také, že ministryně financí Alena Schillerová již prosadila úlevu pro měsíc listopad a prosinec a snížila DPH za energii na nulu. „Čekám, že energie budou hlavním tématem, tato otázka je pro všechny kolegy důležitá,“ podotkl Babiš. Na programu summitu bude i obchodní politika, digitální agenda a covidová situace.

Babiš (ANO) uvedl, že neplánuje během akce mluvit s polským premiérem Mateuszem Morawieckým o sporu o fungování polského dolu Turów. „Nemám v úmyslu o tom jednat,“ uvedl Babiš. Pokud ho Morawiecki osloví, předá mu stanovisko, že jediný rozpor zůstává v délce kontraktu.

Jednání o smlouvě podle českých představitelů přerušil v noci na 1. října odlišný názor obou stran na dobu trvání dohody. Základní parametry se podařilo dojednat, sporná je délka trvání bilaterální smlouvy, po kterou ji nebude možné ani jednou stranou vypovědět.

Tagy: