Europoslanec Kolaja: Putin využívá energetické krize Evropy. Ve prospěch jeho plynovodů

Marcel Kojala

360° 14.10.2021

Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že se energetickou krizi v Evropě snaží využít ruský prezident Vladimir Putin. Slibem dodání více plynu prý chce vytvořit tlak na využití ruského plynovodu Nord Stream 2. Kolajův kolega Alexandr Vondra (ODS) má za to, že současnou situaci by mohlo zlepšit odložení plánovaného konce jaderných elektráren v Německu.

Podle pirátského europoslance Kolaji je problém ve vysoké ceně dovezeného plynu, čehož prý hodlá využít ruská hlava státu Vladimir Putin. „Snaží se vytvořit geopolitický tlak využití plynovodu Nord Stream 2,“ řekl.

Připomněl, že ceny energií rostou obecně – nejen v Evropě. „Což dokládá, že za tím není zelená politika. Trh na ni tímhle způsobem vůbec nemůže reagovat,“ pokračoval Kolaja s tím, že na vině je také chaos na trhu či obnovený odběr průmyslu po covidové přestávce.

Kolaja doplnil, že nechce fungovat stylem „po nás potopa“. „Nikdo nikdy neřekl, že závazky, které jsou naše vůči budoucí generaci, budou úplně zadarmo,“ pronesl europoslanec.

Do budoucna by podle pirátského europoslance mohl pomoci silnější evropský monitoring nad trhem s energiemi. Takový dohled navrhuje Evropská komise. „Vedlo by to k tomu, že by členské země mohly dostávat lepší informace o trhu,“ vysvětlil Kolaja.

Milostivá zima

Podle europoslance ODS Alexandra Vondry by však silnější monitoring nepomohl v nynější kritické situaci. „Monitoring či společné nákupy – to není řešení na tuhle zimu,“ řekl Vondra a zmínil dvě řešení, která by podle něj mohla situaci zlepšit. Jednou z nich je přitlačit na sousední Německo, aby o několik let odložilo uzavírání svých jaderných elektráren. „To by samozřejmě snížilo poptávkové napětí po plynu, jehož ceny rostou,“ uvedl místopředseda ODS.

Druhou možností by pak bylo rozšíření počtu povolenek. „Takže buď tohle, nebo vyhlásit milostivou zimu,“ dodal Vondra. V takovém případě by se podle Vondry poplatky za povolenky lidem odpustily.

Tagy: