Téměř slepý muž z Liberce zastřelil souseda. Bál jsem se, že mě zabije, hájí se obviněný

Pistole CZ 75

Vytáhl pistoli, kterou si předem připravil, a vystřelil. Jednou ranou trefil svého souseda přímo mezi oči. Sám je přitom téměř slepý. „Vystřelil jsem tím směrem, odkud vycházel zvuk, to byla hlava,“ tvrdil před soudem Václav R. z Liberce, kterému hrozí za vraždu až dvacet let vězení.

Václava R. přivedla eskorta do soudní síně s bílou slepeckou holí. „Na jedno oko nevidím vůbec, tím druhým jen velmi malou výseč. Asi jako kdybyste si smotal noviny do ruličky a díval se jen tím. Zbytek obrazu si domýšlím,“ popsal své potíže se zrakem.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální vražda jedenáctileté dívky v Pasadeně. Pachatele prozradily zapomenuté klíče

Před soudem obsáhle vyprávěl o dlouholetých sporech se sousedem, který prý terorizoval celé okolí. „Už v minulosti mě spolu se svým synem fyzicky napadli, zmlátili mě, kopali do mě na zemi a křičeli, že mě zabijí,“ vzpomínal. Vyšetřování útoku prý vyznělo do ztracena.

Vloni 24. září se oba muži opět střetli. Václav R. prováděl stavební úpravy na hranici pozemků. „Soused za mnou přišel, ať toho okamžitě nechám. Znovu mi vyhrožoval, sprostě mi nadával. Pak odešel. Tušil jsem, že se ještě vrátí s nějakou posilou, jak měl ve zvyku. Proto jsem šel do garáže a vzal si pistoli. Na svou obranu, rozhodně jsem neplánoval, že ho zabiju. To musím odmítnout,“ zdůraznil.

Soused se skutečně zhruba po dvaceti minutách vrátil. Znovu se strhla hádka. „Byl jsem ve výkopu širokém asi osmdesát centimetrů u zdi garáže, neměl jsem kam uniknout. On se ke mně pořád přibližoval. Zřejmě přitom zavadil o motyčku, kterou jsem tam měl opřenou. Bylo to mimo moje zorné pole, měl jsem strach, že si ji vzal do ruky a jde na mě. Vytáhl jsem pistoli. On se smál, ať ho klidně zastřelím, asi si myslel, že je to nějaká atrapa. Pořád se přibližoval, pak už to byla otázka vteřiny. Vystřelil jsem, je mi to líto. Moje myšlenka byla, zase dostanu nakládačku, on mě fakt zabije,“ popsal osudný okamžik Václav R.

Státní zástupkyně obžalovanému nevěří. „Vraždu spáchal po předchozím rozmyslu. Navíc nelegálně držel větší množství zbraní včetně tisíců nábojů,“ uvedla žalobkyně Lenka Plšková. Sedmapadesátiletý Václav R. může skončit ve vězení až na dvacet let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pachatel zastřelil holčičku kvůli koloběžce

Tagy: