Temná mračna nad Ukrajinou: Bez pomoci USA selže, experti nastínili nejčernější scénář

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s americkým protějškem Joem Bidenem (12. 12. 2023)

Zelenskyj se sešel s Orbánem v Argentině

Zatímco další pomoc pro Ukrajinu brzdí ve Spojených státech vnitropolitický boj a evropská podpora začíná také pokulhávat, vysoce postavení představitelé USA i Evropské unie spekulují o tom, co by pro napadenou zemi znamenalo ukončení dodávek od nejsilnějšího člena Severoatlantické aliance. Pro stanici CNN uvedli, že bez pomoci USA Ukrajina téměř jistě selže ve svých dalších válečných snahách. Ukončená pomoc z Ameriky by podle nich zároveň mohla vést k podobnému přístupu od dalších zemí NATO. Podle jednoho z odborníků by v tom případě Ukrajina mohla padnout i do léta.

„Není zde žádná záruka, že s námi uspějí, ale bez nás určitě selžou,“ sdělil stanici CNN jeden z vysoce postavených vojenských představitelů USA. První oblast, kde by se absence americké podpory projevila, jsou zřejmě akce ukrajinské protiofenzivy, jež postupovala oproti původním očekáváním pomaleji, a to i s probíhající vojenskou pomocí. „Když se zaměříme na získávání a udržení dalších území, je těžké si představit jejich úspěch bez pokračující podpory Spojených států,“ zhodnotil situaci nejmenovaný evropský diplomat.

K TÉMATU: Jestli Ukrajina prohraje? Všichni si půjdeme po krku, varuje před bouří exporadkyně Trumpa

Ukrajina by se v takovém případě podle západních odhadů brzy začala potýkat s významným nedostatkem potřebných střel delšího doletu, raket pro protivzdušnou obranu a později i dělostřelecké munice a střel krátkého doletu.

Politické elity se zároveň obávají, že kdyby americká podpora ustala, evropské země by brzy s ukončením vlastních dodávek následovaly. „Když se naše pomoc zhorší, dojde k tomu i u našich spojenců,“ předpověděl kongresman Mike Quigley. Například Česká republika podle slov ministryně obrany Jany Černochové (ODS) již pro Ukrajinu nemá v zásobách vhodný vojenský materiál, nadále ji však bude podporovat finančně i pomocí vývozních licencí či spolupráce na opravách techniky.

V nejhorším případě porážka do léta

Západní zpravodajské služby podle CNN v současnosti analyzují, jak dlouho by Ukrajina dokázala ruskému agresorovi vzdorovat bez podpory USA a NATO. Jeden z amerických vojenských představitelů odhadl, že napadená země by se udržela pouze v řádu měsíců. Nejčernější scénář vidí i s možným výrazným neúspěchem či dokonce porážkou do léta. Jak informovala stanice BBC, první dáma Ukrajiny Olena Zelenská také v neděli varovala, že bez pomoci USA by Ukrajina byla ve smrtelném nebezpečí.

„Myslím, že lidé si plně neuvědomují, co by pád Ukrajiny znamenal. Viděli bychom hrozné věci – etnické čistky a totální destrukci Ukrajiny. Vzpomeňte si, co udělali v Buči. Už pokud tomu dokážeme předejít, je to úspěch. Proto musíme pokračovat,“ popsal jeden z evropských diplomatů.

V Evropě se nicméně ozývají i hlasy, které pesimistické scénáře o úpadku podpory odmítají. „Nemůžeme se teď bavit o únavě z války, protože když se začneme vzdávat, Putin vyhraje, což bude znamenat katastrofu pro všechny. Bude to znamenat více konfliktů, více válek, větší nedostatky jídla, veškeré další obavy, které jsou s tím spojené. Proto se teď musíme snažit,“ uvedla pro CNN estonská premiérka Kaja Kallasová.

V podobném duchu se na CNN Prima NEWS v posledních dnech vyjádřil i bývalý diplomat Vladimír Votápek: „Je nejvyšší čas, aby se Západ probudil a začal něco dělat. Promarnili jsme 20 měsíců války.“

Tagy: