Jestli Ukrajina prohraje? Všichni si půjdeme po krku, varuje před bouří exporadkyně Trumpa

Budoucí vývoj války na Ukrajině je plně v režii Spojených států. Neexistuje přitom scénář, při kterém by Rusko vyhrálo a svět by byl lepším místem. V obsáhlém rozhovoru pro Politico to řekla respektovaná americká poradkyně Fiona Hillová, která v minulosti radila i exprezidentovi Donaldu Trumpovi.

Americká pomoc Ukrajině se zasekla. Po zhruba roce a půl zdánlivě bezproblémové spolupráce už v Kongresu přestávají chtít schvalovat další miliardy pro Kyjev. Proč? Podle americké expertky na Rusko a Evropu, která radila i Trumpovi, za to mohou především blížící se prezidentské volby v USA. Současná změna narativu v USA je podle Fiony Hillové kritickou chybou.

„Problémem je, že mnoho členů Kongresu nechce, aby prezident Biden zvítězil na jakékoli frontě. Lidé dnes nejsou schopni oddělit Bidenovo vítězství od skutečného umožnění vítězství Ukrajiny. Přemýšlejí méně o národní bezpečnosti USA, evropské bezpečnosti, mezinárodní bezpečnosti a zahraniční politice a mnohem více o tom, jak Bidena ponížit,“ popsala Hillová hlavní problém pro list Politico.

Rozhazování amerických peněz?

Republikáni si podle ní chtějí před listopadovými volbami nahnat body a záměrně zlehčují dopady války na Ukrajině na USA. Ani v případě schvalovaných peněz pro Kyjev to dle Hillové není tak, že by je Spojené státy vyhazovaly z okna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zákulisí neúspěšné protiofenzivy: USA radily průlom na jihu, Ukrajinci si postavili hlavu

„My je ve skutečnosti utrácíme u nás. To je ta ironie. Protože pokaždé, když pošlete zbraň Ukrajině, je to americká zbraň. Nekupujete ji od někoho jiného, je to jen část našeho obranného rozpočtu. Výrobci obranné techniky navíc vytvářejí obrovské množství pracovních míst v celých Spojených státech. Lidé v Kongresu tohle všechno vědí, jen zkrátka hrají svoji hru,“ řekla respektovaná poradkyně.

Hillová se domnívá, že přístup republikánů a dalších odpůrců americké pomoci není příliš prozíravý. Možná může přinést v krátkodobém horizontu politické body na domácí půdě, v dlouhodobějším horizontu ale způsobí jen problémy.

„Ukrajina se stala bojištěm pro Ameriku a její vlastní budoucnost. Pro Putina je válka na Ukrajině střetem se Spojenými státy, snahou odstranit USA ze světového kolbiště,“ uvedla Hillová.

Expertka se domnívá, že osud Ukrajiny mají USA plně v rukou. V současnosti je válka v patové situaci, pokud ale Američané v pomoci poleví, může se prý situace brzy začít lámat. A jestli Ukrajina prohraje, způsobí to podle Hillové totální chaos.

Když Kyjev padne

„Půjdeme si navzájem po krku. V žádném případě to nedopadne dobře. Lidé, kteří si mysleli, že je to jednodušší varianta, budou hodně frustrovaní, když půjdeme z krize do krize. Bude tu také ostuda, upřímně řečeno, a hanba, že jsme Ukrajince zklamali. Myslím, že by to vyvolalo bouři obviňování. A také to dodá odvahu mnoha dalším aktérům, aby podnikli vlastní kroky,“ zmínila Hillová.

Americká poradkyně se domnívá, že prohra Ukrajiny spojená s výhrou Donalda Trumpa v příštích prezidentských volbách by způsobila ústup USA z pozice světového lídra. Hřebínek by údajně naopak narostl Číně, KLDR nebo Íránu a pochopitelně také Rusku.

„Rozhodnutí je na nás, jen a pouze na nás. Ukrajina by neměla být stranickou záležitostí. Jen doufám, že lidé budou schopni sáhnout si do svědomí a uvědomit si, v jakém okamžiku se nacházejí,“ uzavřela Hillová, podle které začne Ukrajina bez včasné pomoci brzy prohrávat.

Tagy: