Tepelná čerpadla? Vytápění, které ušetří tisíce korun ročně a pořizovací náklady se rychle vrátí

S příchodem topné sezóny se mnoho českých domácností musí vypořádat s novými pravidly ohledně vytápění. Od září už není možné používat starší kotle nejnižších emisních tříd, což ovlivní přibližně 150 000 domácností. Jednou z nejoblíbenějších alternativ se stávají tepelná čerpadla, která mohou přinést značné úspory, a na jejich pořízení je možné získat dotace. Odborník na vytápění Radek Šedivý z Pražské energetiky (PRE) doporučuje před instalací zkontrolovat tepelnou ztrátu domu.

Tepelná čerpadla se v českých domácnostech stávají stále častější volbou. Například Václav Straka, majitel bytového domu, nahradil svůj starý plynový kotel tepelným čerpadlem v roce 2013. „Máme za sebou 11 let bezproblémového provozu,“ říká Straka a dodává, že po instalaci nového systému se náklady na vytápění snížily o více než 40 %. V některých případech může úspora dosáhnout až 50 %.

I když se pořizovací cena tepelného čerpadla může pohybovat v řádu stovek tisíc korun, investice se díky úsporám na provozu rychle vrací. „V našem domě jsme se dostali na návratnost za čtyři roky,“ dodává Straka v reportáži pořadu Nový den, což je z velké části díky tomu, že nemuseli provádět větší úpravy topného systému. Odborníci uvádějí, že typická návratnost investice se pohybuje mezi 8 až 10 lety.

Dotace pomáhají s nákupem tepelného čerpadla

Pro rodiny, které se rozhodnou přejít na ekologičtější způsob vytápění, jsou k dispozici dotace v rámci programu Nová zelená úsporám. Ty se pro rodinné domy pohybují mezi 75 000 až 130 000 Kč, nízkopříjmové rodiny mohou získat až 150 000 Kč. Odborník na vytápění Radek Šedivý z Pražské energetiky (PRE) doporučuje před instalací zkontrolovat tepelnou ztrátu domu. „Je důležité, aby byl dům dobře zateplený, což výrazně zvýší efektivitu čerpadla.“

Správná volba firmy je klíčová

Radek Šedivý upozorňuje, že klíčem k úspěšné instalaci tepelného čerpadla je výběr kvalitní firmy, která nabízí kompletní služby. „Firma by měla zajistit vše od prvotní obhlídky místa až po samotnou realizaci,“ říká Šedivý. Během energetické krize vznikly desítky nových instalačních firem, a proto je důležité důkladně ověřit jejich reference.

Pražská energetika (PRE) snížila ceny

Skupina Pražská energetika (PRE) je na energetickém trhu již 127 let. Vždy zajišťovala pro své zákazníky dlouhodobě stabilní a konkurenceschopné dodávky elektřiny i plynu a další energetické služby. Od 1. září výrazně snížila cenu dodávek elektřiny a plynu pro bezmála 700 tisíc odběrných míst stávajících zákazníků i pro nově příchozí zákazníky. Plošné snížení cen umožnil příznivý vývoj na velkoobchodním trhu. Dotkne se všech zákazníků, kteří nemají fixaci ceny. Podrobnosti najdete zde.

Tagy:
instalace topení Pražská energetika tepelné čerpadlo Zelená úsporám produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje technická infrastruktura vytápění a chlazení Václav Straka