Teplo se blíží, i když o víkendu bude ještě pršet i sněžit. Jaro se vrátí v pondělí

Jaké bude počasí o Velikonocích?

Ani o víkendu se nezbavíme chladného a deštivého počasí. Meteoroložka Tereza Matušková ale odhaduje, že příští týden už přijde skutečné jaro. Od pondělí by měly teploty přesahovat 20 °C, řekla v Novém dni na CNN Prima NEWS.

Pátek bude převážně zatažený a oblačný, z rána a dopoledne však místy může být polojasno. Očekává se ojediněle slabý déšť, na severu zpočátku četnější srážky, na horách ve výšce nad 600 metrů i srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 12 °C, na jižní Moravě vystoupají až ke 14 °C. Během dne bude slábnout vítr, večer však na jihu opět zesílí.

Zlepšení v následujících dnech nepřijde. „O víkendu nás česká spíše chladnější počasí, bude se střídat slunce s deštěm a do středních i vyšších poloh se vrátí sněhové vločky. Přes den bude kolem 10 °C. Sobotní ráno bude ještě nad nulou, v neděli ale očekáváme místy teploty pod bodem mrazu a může hrozit i náledí,“ uvedla meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Komu ale aktuální počasí nevyhovuje, pro toho mají meteorologové dobrou zprávu. Další týden už vypadá o poznání lépe. „Vrátí se jaro, teploty by mohly atakovat 20 °C,“ prozradila Matušková. Zejména první polovina týdne bude slunečná.

Škaredá středa nebude škaredá, bude až 22 °C. Zelený čtvrtek a Velký pátek přinesou více oblačnosti, objeví se i přeháňky. Vysoké teploty ale zůstanou,“ upozornila meteoroložka.

Alergici, pozor

V nejvyšších polohách v České republice je navíc stále dost sněhu, například Černá hora hlásí dokonce 180 centimetrů. Právě v podobně vysoko položených místech jsou stále otevřena lyžařská střediska, sníh mimo sjezdovky je pak podle pracovníků horské služby už velmi těžký a skialpinistům či běžkařům hrozí nebezpečí úrazu.

Pomalu také začíná pylová sezona, s ohledem na chladné počasí se ale ještě plně nerozjela. „Počasí v dalším týdnu ji opět nastartuje,“ uvedla meteoroložka Matušková.

Tagy: