Kvůli větru hrozí nebezpečí úrazů, platí výstraha. Česko potrápí i déšť nebo bouřky

Počasí 7.4.2022 6:09

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) do pátku vydal výstrahu před silným větrem. Varování platí pro celé Česko. Ve čtvrtek by lidé neměli zapomenout deštníky, tuzemsko potrápí jednak přeháňky, k večeru i déšť nebo bouřky. Teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 °C.

Ve čtvrtek bude od rána oblačno. Na západě a zpočátku i na východě Česka očekávají meteorologové ČHMÚ ojedinělé přeháňky. K večeru se však od severozápadu změní ve vydatnější déšť, ojediněle se mohou objevit i bouřky. Později večer by však srážek mělo ubývat.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 °C, na západě pouze kolem 11 °C. Na horách ve výšce nad 1 000 metrů vystoupají k 7 °C. Vát by měl mírný jihozápadní vítr, v nárazech však může dosahovat rychlosti kolem 70 km/h, na horách dokonce i 110 km/h.

Z toho důvodu je v platnosti výstraha před silným větrem. Varování platí pro celé Česko do páteční 6. hodiny ranní. „Hrozí poškození stromů a lesních porostů, mohou vzniknout i menší škody na budovách. Lidé by se měli mít na pozoru před uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, hrozí nebezpečí úrazů,“ uvádí meteorologové.

Radí, aby lidé zabezpečili uvolněné předměty, stejně tak okna, dveře či skleníky. „Při pohybu venku dbejte zvýšené opatrnosti, a to i při řízení. Na horách omezte túry a nevydávejte se do hřebenových partií,“ dodávají.

Vítr v noci na sobotu opět zesílí

V noci na pátek bude oblačno až zataženo, zejména v jihovýchodní polovině území počítejme s přeháňkami, deštěm a ojediněle i bouřkami. Ve výšce nad 600 metrů se očekávají i srážky sněhové. Nejnižší teploty klesnou k 7 až 3 °C, vát bude západní až jihozápadní vítr o síle 6 až 11 m/s, v nárazech však může dosáhnout až rychlosti kolem 70 km/h.

Pátek bude převážně zatažený a oblačný, z rána a dopoledne však místy může být polojasno. Očekává se ojediněle slabý déšť, na severu zpočátku četnější srážky, na horách ve výšce nad 600 metrů i srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 12 °C, na jižní Moravě vystoupají až ke 14 °C. Vát bude západní vítr o síle 5 až 10 m/s (až 36 km/h), v nárazech dosáhne rychlosti až 20 m/s (72 km/h). Během dne bude slábnout, večer však na jihu opět zesílí.

Tagy: