Silné bouřky s kroupami budou v Česku řádit i o víkendu. Kde hrozí povodně?

Žena s deštníkem bojuje s větrem.

Ačkoliv denní teploty budou atakovat až 30 °C, sluníčko o víkendu nečekejte. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude převážně oblačno, udeří i bouřky s přívalovými dešti. Postupně se ale vyčasí.

Sobota by měla být spíše oblačná, ráno se objeví i mlhy. „Zejména na Moravě a ve Slezsku očekáváme občasný déšť, přeháňky nebo bouřky, a to i silné,“ předpovídá ČHMÚ. Nejnižší noční teploty klesnou k 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 25 až 29 °C.

„Přes den se mohou ojediněle vyskytnout přívalové srážky s úhrny kolem 40 mm a kroupy,“ dodávají meteorologové, kteří vydali i výstrahu. „Situace by neměla být tak kritická jako v pátek. Hlavní riziko je nyní v přívalových srážkách, a to především ve východní polovině republiky,“ vysvětlil meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský.

Neděle bude oblačná až zatažená, hlavně v jihovýchodní polovině území se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 25 °C,“ avizují meteorologové.

pondělí bude jasno až polojasno, ojediněle očekávejte déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. „Nejnižší noční teploty klesnou k 12 až 8 °C, v jihovýchodní polovině území kolem 14 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 22 až 26 °C,“ předpovídá ČHMÚ.

Úterý by mělo být jasné, přes den až polojasné. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Středa pak bude převážně oblačná, místy se objeví déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty se dostanou k 19 až 23 °C.

Tagy: