V Česku platí výstraha před ledovkou a mrznoucí mlhou. Kterých krajů se týká?

Teploty v Česku klesnou během pondělí a úterý pod bod mrazu. Meteorologové místy očekávají sněžení či mrholení. Na Moravě a ve Slezsku může vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 15 m/s. V platnosti jsou také výstrahy před ledovkou a výskytem mrznoucích mlh.

V úterý bude obloha zatažená s nízkou oblačností. Na severu a severovýchodě Čech se ale může vyjasnit. Ojediněle se objeví slabé sněžení nebo mrholení a mlhy. „Na severovýchodě se při mrznoucích srážkách místy vytvoří slabá ledovka,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvyšší teploty dosáhnou −1 až 3 °C, při zmenšené oblačnosti pak až na 5 °C. Vát bude mírný severovýchodní až severní vítr rychlostí 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku může v nárazech dosáhnout rychlosti až kolem 15 m/s. Večer však zeslábne.

Noc bude zatažená s nízkou oblačností, místy se vyskytnou mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 2 až −2 °C, při zmenšené oblačnosti až k −6 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 3 m/s, na východě území pak mírný severovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Ve středu meteorologové očekávají zataženo s nízkou oblačností. Místy se vyskytne slabé sněžení nebo mrholení. Nejvyšší teploty dosáhnou na −1 až 3 °C, na Moravě pak až na 5 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

V platnosti jsou také dvě výstrahy. Ve středních a severovýchodních Čechách meteorologové varují před výskytem mrznoucích mlh. Varování platí do úterních 11 hodin. „V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku,“ varuje ČHMÚ.

Pro část Moravskoslezského a Olomouckého kraje je pak v platnosti výstraha před ledovkou. Ta se podle meteorologů může tvořit až do úterních 18 hodin. ČHMÚ varuje před možnými úrazy a také problémy v dopravě. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvádí ČHMÚ.

Tagy: