Tereza H. se může vrátit z Pákistánu domů. Soud jí povolil vycestovat ze země

Tereza H. se může po letech vrátit do Česka.

Tereza může domů

Češka Tereza H., která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena za pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, se může vrátit domů. Tamní nejvyšší soud smetl žádost celníků ze stolu a ženě povolil vycestovat ze země. Odlet mladé ženy z Pákistánu se očekává každým dnem.

Ve čtvrtek došlo k dalšímu soudu s Terezou H. Podle zdroje Expresu se mladá žena opět nedostavila kvůli údajné nemoci. Právník jí ale předal dobré zprávy – Nejvyšší soud v Islámábádu smetl žádost celní správy ze stolu a definitivně povolil její návrat do Česka.

„Tříčlenný senát nejvyššího soudu si vyslechl argumenty obou stran a poté rozhodl, že Tereza je nevinná a může odletět, kdykoliv bude chtít,“ prozradil zdroj. „Rozhodnutí soudu se Tereza dozvěděla od svého právníka, který jí volal ihned poté, co líčení skončilo. Byla velmi šťastná a děkovala mu za vše, co pro ni udělal,“ dodal.

Poletí Tereza do Česka?

Spekuluje se o tom, zda Tereza H. zamíří rovnou do rodné země. „Nevím, jestli poletí do Čech, nebo jinam, ale je z ní volná dívka. Je zproštěna všech obvinění a je volná. Kam, kdy a s kým poletí, nevím,“ řekla CNN Prima NEWS právník Terezy H. Saif ul Malúk.

Češka by se ale podle informací pákistánského serveru The Current měla vydat do vlasti 23. dubna. „Teď už ji nikdo nemůže zastavit a ona to dobře ví,“ svěřil zdroj.

Ženu zadrželi celníci v lednu 2018 na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, když se chystala odletět do Spojených arabských emirátů. Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil.

V březnu 2019 byla odsouzena k osmi letům a osmi měsícům vězení a pokutě 800 dolarů (asi 18 400 korun). Žena se proti rozsudku odvolala a loni v listopadu byla obžaloby zproštěna a propuštěna z vězení. Celníci ale podali odvolání, a zabránili jí tak vycestovat.

Tagy: