Hon na útočníka ze Solingenu stále pokračuje. Policie dopadla jednu osobu

Po násilném útoku v německém městě Solingen jsou na místě mrtví a zranění.

Tři lidé zemřeli po útoku nožem v německém Solingenu

K odpovědnosti za páteční útok v Solingenu se přihlásil Islámský stát. Pachatel incidentu, během něhož zemřeli tři lidé a osm jich bylo zraněno, z toho pět vážně, by měl být podle policie jižního vzhledu mezi 20 až 30 lety. Strážci zákona zadrželi jednu osobu. Vyšetřovatelé prověřují její možnou vazbu na tento čin, uvedla podle agentury Reuters v sobotu odpoledne policie. Motiv pachatele ani jeho totožnost zatím nejsou známé, napsala dříve agentura DPA. Útočník měl podle svědků své náhodně vybrané oběti záměrně bodat do krku během jednoho z hudebních vystoupení.

V prohlášení na Telegramu tvrdí teroristická skupina Islámský stát, že útok uskutečnil jeden z jejích členů jako pomstu za muslimy v Palestině a jinde ve světě. Německá policie po útočníkovi stále pátrá. Nově však oznámila, že na základě získaných informací podniká akci v azylovém domě pro uprchlíky v centru města. Skupina pro své tvrzení bezprostředně neposkytla žádné důkazy, uvedla agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Posílám Ukrajince na smrt mnohem dříve, měl psát onkolog z Pardubic. Věc řeší policie

„V rámci pátrání byla zadržena jedna osoba a prověřují se možné její vazby na čin,“ uvedla policie. V prohlášení ze sobotního odpoledne dále píše, že pátrání pokračuje a během dne se uskutečnily prohlídky různých míst.

Podle původního popisu, který zveřejnil deník Bild ráno, by pachatel měl být ve věku mezi 20 a 30 lety, 170 až 175 centimetrů vysoký a jižanského vzhledu. Oblečen měl být celý v černém a na tváři měl krátce střižené vousy.

Město v pátek večer zřídilo horkou linku, přičemž kriminalisté žádají o pomoc veřejnost. „Veškeré fotografie, videozáznamy nebo jiné informace o svědcích, které by mohly mít s trestným činem něco společného, by měly být co nejdříve poskytnuty policii,“ informoval Solinger Tageblatt.

K TÉMATU: Němci chtějí omezit nošení nožů na veřejnosti

Událost se stala při hudebním vystoupení. Mezi lidmi se mělo rychle rozšířit, že se stala nějaká tragédie. Solinger Tageblatt popisuje, jak se světelná show z vystoupení hudebníka mísila s policejními baterkami. Až po desáté hodině přišel na pódium Philipp Müller z organizačního týmu, aby akci přerušil. Tisíce lidí následně uposlechly jeho žádost, aby v klidu opustili náměstí.

„Útočník bodal nožem náhodné lidi. Proto v současné době čin vyšetřujeme jako útok. Aktuálně jsou tři smrtelně zraněné oběti, pět těžce zraněných a lidé v šoku. Po útočníkovi probíhá rozsáhlé pátrání, děláme vše pro to, abychom pachatele zadrželi. Zároveň však probíhá vyšetřování, forenzní dokazování a výslechy svědků,“ uvedl podle deníku Bild mluvčí policie ze sousedního města Wuppertal Sascha Kresta.

„Atmosféra zde je děsivá,“ uvedla po útoku novinářka Solinger Tageblatt, která událost pokrývala. Podle jejího svědectví se bujará nálada v mžiku změnila v šok. Někteří návštěvníci měli i slzy v očích. „Lidé jsou v šoku, ale náměstí opustili v klidu,“ uvedl Philipp Müller.

Co víme o obětech?

K teroru mělo dojít při koncertu, a to přímo pod pódiem. Solinger Tageblatt to řekl svědek neštěstí Lars Breitzke. Incident se stal jen pár metrů od něj. Že je něco v nepořádku prý poznal z výrazu vystupujícího na pódiu. „A pak jen metr ode mě spadl člověk,“ řekl Breitzke. Nejdříve si myslel, že daná osoba byla pod vlivem alkoholu, ale pak na zemi spatřil další lidi v kalužích krve. Breitzke vyvázl bez zranění.

Podle policejních informací dva ze tří mrtvých měli pocházet přímo ze Solingenu, jedna z obětí má být z nedalekého Düsseldorfu. Má se jednat o ženu a dva muže, informuje deník Bild. Další detaily policie odmítla sdělit. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

Starosta města Tim Kurzbach se k tragédii vyjádřil na svých sociálních sítích. „Dnes večer (v pátek, pozn. red.) jsme v Solingenu všichni v šoku, zděšení a ve velkém smutku. Všichni jsme chtěli společně oslavit výročí našeho města a nyní musíme truchlit za mrtvé a zraněné. Trhá mi to srdce, že došlo k útoku na naše město. Mám slzy v očích, když si vzpomenu na ty, které jsme ztratili. Modlím se za všechny, kteří stále bojují o život,“ napsal na Facebooku starosta Tim Kurzbach.

Ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst čin popsal jako „brutální a nesmyslné násilí, které zasáhlo srdce naší země“. Poděkoval také zdravotnkům, kteří pomáhali raněným.

„Doufejme, že se záchranářům podaří zachránit zraněné, kteří ještě žijí, a že se policii podaří dopadnout zbabělého pachatele,“ napsal spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Město v západní části země proslulo právě výrobou nožů a nůžek a v pátek slavilo 650 let od založení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Důchodkyně v Ostravě se pokusila zavraždit dceru kamenem. Za „absurdní“ čin dostala podmínku

Tagy: