Teroristický útok Palestinců? Na autobusových zastávkách v Jeruzalémě vybouchly dvě bomby

Na autobusových zastávkách v Jeruzalémě vybouchly dvě bomby.

Na autobusových zastávkách v Jeruzalémě vybouchly dvě bomby

Na dvou autobusových zastávkách v Jeruzalémě ve středu ráno dva výbuchy zabily jednoho člověka a dalších nejméně 23 lidí zranily, píše list The Times of Israel s odkazem na nemocniční zdroje. Policie uvedla, že na okraji Jeruzaléma zřejmě explodovaly nálože, z útoků podezírá Palestince.

Autobusovou zastávkou na okraji Jeruzaléma ve středu ráno otřásl nejprve jeden výbuch, krátce poté média informovala o druhé explozi v jeruzalémské čtvrti Ramot. První výbuch zranil 18 lidí, z nichž jeden později zemřel. Další ze zraněných je v kritickém stavu a pět lidí je ve středně vážném a vážném stavu. Při druhém útoku bylo podle informací The Times of Israel zraněno pět lidí. O život podle informací v izraelských médiích přišel 16letý student židovské náboženské školy, který měl podle stanice Kan kanadské občanství.

Podle prvních zjištění byla na obou lokalitách umístěna výbušná zařízení, uvedla policie. Obě nálože explodovaly uprostřed dopravní špičky, policie uzavřela část hlavní dálnice vedoucí z Jeruzaléma do Tel Avivu. Vyšetřovatelé se domnívají, že dvě skoro identické nálože umístěné v taškách byly odpáleny na dálku. Stanice Kan s odvoláním na představitele policie uvedla, že v bombách byly hřebíky, což mělo za cíl zajistit, aby byl počet obětí útoku co nejvyšší. Video jedné z explozí zachytily bezpečnostní kamery.

Videozáznam z doby krátce po prvním výbuchu ukázal trosky rozházené po chodníku, zatímco se ozývalo houkání sanitek. Agentura AP napsala, že podle záchranářů, kteří zasahovali na místě první exploze, je okolí zastávky silně poškozené. „Byl to šílený výbuch. Všude jsou tu škody,“ řekl izraelskému armádnímu rozhlasu jeden ze zdravotníků. „Všude jsem viděl lidi se zraněními, kteří krváceli,“ dodal.

Útok se odehrál v době, kdy bývalý a pravděpodobně i budoucí premiér Benjamin Netanjahu vede jednání o vládní koalici. Očekává se, že příští kabinet pod jeho vedením bude nejvíce pravicovou vládou v izraelské historii, píše AP. Itamar Ben-Gvir, extremistický zákonodárce, který požadoval trest smrti pro palestinské útočníky a který se má v Netanjahuově vládě stát ministrem odpovědným za policii, po středečním útoku uvedl, že Izrael musí proti palestinským útočníkům zaujmout tvrdý postoj. V této souvislosti řekl, že za terorismus musejí pachatelé zaplatit velmi vysokou cenu. Dodal, že je třeba novou vládu sestavit co nejdříve, protože terorismus nečeká.

Útok odsoudil velvyslanec EU v Izraeli i americká ambasáda v Jeruzalémě.

Izrael a Palestina v poslední době zažívají vlnu násilností, a to zejména na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Letos bylo zabito nejméně 29 Izraelců a více než 130 Palestinců.

Podle AP jsou ale bombové útoky od konce palestinského povstání před téměř dvaceti lety velmi vzácné, Palestinci v posledních letech prováděli spíše útoky pomocí bodných nebo střelných zbraní.

Islamistické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy a kdysi provádělo sebevražedné atentáty proti Izraelcům, pachatele útoků pochválilo a exploze označilo za hrdinskou operaci. K výbuchům se však nepřihlásilo.

Tagy: