Rusko je teroristický režim, rozhodli poslanci. Proti usnesení byla jen Okamurova SPD

Ruský režim je teroristický a páchá rozsáhlé zločiny na Ukrajině. Takové usnesení odsouhlasili poslanci na úterním jednání dolní komory. Zákonodárci zejména odsoudili útoky na civilní obyvatelstvo a klíčovou infrastrukturu. Neuznali také výsledky takzvaných referend o připojení čtyř okupovaných oblastí na východě Ukrajiny k Rusku. Proti usnesení hlasovali pouze poslanci hnutí SPD, kteří kritizovali zásobování Ukrajiny zbraněmi a vojenským materiálem.

Pro návrh usnesení hlasovalo 129 ze 156 přítomných poslanců. Za takzvanými referendy, které Rusko vyvolalo v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, vidí většina dolní komory legitimizování ruské agrese a anexi ukrajinského území.

„Přímé či nepřímé výhrůžky použitím jaderných zbraní, stejně tak jako falešná a nepodložená obvinění Ukrajiny z plánování použití zbraní hromadného ničení, jsou nebezpečnou eskalací napětí a hrozbou pro celoevropskou bezpečnost,“ stojí dále ve sněmovním usnesení předloženém Barborou Urbanovou (STAN), které vychází z dřívějších stanovisek zahraničního a bezpečnostního výboru.

Podle poslance hnutí STAN Ondřeje Lochmana je potřeba ruské aktivity na Ukrajině pojmenovat pravými jmény. „Válku podle svých slov nevyhlásili, přesto útočí na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu. To je za mě terorismus,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Většinovou podporu usnesení deklaroval za opoziční hnutí ANO jeho poslanec Jaroslav Bžoch, zdůvodnil to mimo jiné ruským ostřelováním civilních cílů na Ukrajině. „Tyto činy nemají za cíl nic jiného než zlomit ukrajinského ducha,“ řekl.

Proti usnesení bylo všech 14 přítomných zákonodárců opozičního SPD. Poslanec hnutí Jiří Kobza vyjádřil nesouhlas s tím, aby Česko podporovalo Ukrajinu finančně a dodávkami zbraní „na úkor našich lidí“. Navrhoval, aby vláda prosazovala vytvoření mezinárodního trestního tribunálu, který by vyšetřil všechny zločiny spáchané na Ukrajině během rusko-ukrajinského konfliktu.

Poslanec KDU-ČSL Jiří Horák se nad nesouhlasem s podporou Ukrajiny pozastavil, přirovnal kroky ruského režimu k nacistickému Německu. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) připomněla zavlečení ukrajinských občanů včetně dětí do Ruska, což přirovnala k praktikám z éry stalinismu.

Tagy: