Teroristický útok na Novém Zélandu. Islamista pobodal v supermarketu šest lidí

Útok v nákupním centru na Novém Zélandu.

Teror na Novém Zélandu

Policisté na Novém Zélandu v pátek zastřelili muže, který v supermarketu v jednom z obchodních center v Aucklandu pobodal šest lidí. Útočník byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS), řekla premiérka Jacinda Ardernová, podle které šlo o teroristický čin. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.

„Násilnický extremista podnikl teroristický útok proti nevinným Novozélanďanům,“ řekla Ardernová na tiskové konferenci. „Stojí za tím jednotlivec, nikoliv víra,“ uvedla také premiérka. „Jedině on sám nese odpovědnost za takové jednání,“ dodala.

Ardernová veřejně nesdělila mužovu totožnost s tím, že v minulosti stanul před soudem a příkaz k utajení brání úředníkům zveřejnit o něm některé informace. Premiérka dodala, že o něm před útokem „osobně věděla“ a úřady ho sledovaly, protože ho nemohly držet ve vězení. Útočník přijel na Nový Zéland v roce 2011 a v říjnu 2016 se stal zájmovou osobou, uvedly úřady.

Na videozáznamech zveřejněných na internetu je vidět, jak z nákupního centra LynnMall v panice vybíhají nakupující a hledají úkryt. Svědci vypověděli, že viděli, jak na podlaze obchodu leží několik lidí s bodnými ránami. Jiní uvedli, že když prchali z obchodu, slyšeli výstřely.

Policie sdělila, že muže zastřelila. Dodala, že žádné další nebezpečí nehrozí, útočník byl sám. Útočník zemřel na místě, podle premiérky byl zastřelen do minuty od začátku útoku.

„Uznávám, že tato situace vyvolává otázky, zda policie mohla jednat rychleji nebo udělat více,“ řekl novozélandský policejní komisař Andrew Coster. „Jsem přesvědčen, že jsme udělali vše, co jsme mohli v rámci zákona, abychom o něm měli přehled. Skutečnost, že jsme byli schopni zasáhnout tak rychle, přibližně za 60 vteřin, dokládá, jak důkladně jsme ho sledovali,“ uvedl Coster.

Šest zraněných

Podle pobočky CNN Radio New Zealand, která se odvolává na záchranné služby, bylo zraněno šest lidí. Tři jsou v kritickém stavu, jeden je ve vážném stavu a další dva mají středně těžká zranění.

„Záležitost je nyní v rukou policie a my jí budeme nadále poskytovat plnou pomoc,“ uvedlo nákupní centrum v prohlášení na Facebooku. „Obchodní centrum LynnMall je nyní uzavřeno, a jakmile budeme vědět více, budeme všechny informovat,“ dodalo.

Doposud nejhorší útok zažil Nový Zéland předloni v březnu, kdy terorista přesvědčený o nadřazenosti bílé rasy zastřelil ve dvou mešitách ve městě Christchurch celkem 51 lidí. Letos v květnu jistý útočník pobodal čtyři lidi v supermarketu v Dunedinu.

Tagy: