Testování je vyhazování peněz do kanálu. Vystavme se omikronu, radí Hostomský

Biochemik Zdeněk Hostomský

Zdeněk Hostomský o omikronu

Omikron by mohl být pro mladší lidi pomyslnou třetí dávkou očkování, lidé by se mu měli vystavit. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl biochemik Zdeněk Hostomský. K nedávným krokům vlády je skeptický. „Fandil jsem jí, volil jsem Spolu. Začali dobře, zrušili nouzový stav a apelovali na osobní odpovědnost. Pak ale přišli s testováním všude dvakrát týdně. Ekonomicky je to vyhazování mnoha peněz do kanálu,“ zdůraznil.

Vývoj situace kolem omikronu v Evropě Hostomský pečlivě sleduje. „Omikron je nesmírně nakažlivý, zhruba až pětkrát více než delta. Jenže důležitější než počet nakažených je statistika těžce nemocných a zemřelých –⁠ a ta se moc nemění. Této varianty bych se nebál. Bude to virus, který imunitní reakci těla zlepší,“ myslí si s tím, že díky omikronu budeme možná i lépe připraveni na další varianty.

Přestože se omikronem pravděpodobně mohou nakazit i očkovaní, budou mít podle biochemika lehčí průběh onemocnění. „Neočkovaní, kteří se nákaze dosud vyhýbali, se touto variantou zřejmě nakazí. Mají ale štěstí, podle statistik budou mít na rozdíl od předchozích variant lehčí průběh,“ dodal.

Hostomský kritizoval nové vládní nařízení, které od 17. ledna zavádí povinné testování ve firmách. „Dvakrát týdně se bude všude testovat. Ekonomicky jde o hrozně moc peněz vyhozených do kanálu. Navíc, antigenní testy někdy fungují, jindy ne. Na základě jednoho testu můžete být klasifikováni jako pozitivní, následně musíte nastoupit na pět dní do karantény. Budete sedět doma, což může poškodit i ekonomiku. Jsem zklamaný,“ podotkl Hostomský.

Nové vládě přitom podle svých slov fandil. Prozradil, že ve volbách volil Spolu. „Začali dobře, zrušili nouzový stav, apelovali na osobní odpovědnost a zaručili se, že nebudou zavírat školy. Jenže pak přišli s testováním,“ uvedl. Testování a trasování podle něj jen dobře zní, vláda tím chce ukázat, že něco dělá. „Důsledky ale mohou být horší než původní záměr,“ varoval.

Hostomský se vyjádřil i ke zkrácení karantény a izolace na pět dní. „Snížení ze čtrnácti dnů je pozitivním krokem. Klidně bych šel na nulu, karanténa je alibismus,“ uvedl s tím, že není pochyb o tom, že ekonomický a společenský život tím bude poškozen. Doplnil, že třetí dávku očkování by doporučil starším lidem nad 65 let. „Níž bych nešel. Omikron je třetí dávkou, která imunitní odpověď doladí. Nebojme se ho, vystavme se mu,“ uzavřel.

Tagy: