Z mutování delty a omikronu se zrodil deltakron. Variantou se nakazili lidé na Kypru

Deltakron

Aktuální covidová statistika

Vědci na Kypru zaznamenali dosud neevidovaný kmen viru, který kombinuje genetické znaky koronavirových variant omikron a delta. Odborníci proto novému patogenu říkají deltakron. Na ostrovním státě se jím nakazilo nejméně 25 lidí.

Koronavirus v populaci mutuje neustále a nové varianty automaticky neznamenají vznik patogenu, který je nebezpečnější než jeho předchůdce. Přesto nová varianta deltakron poutá pozornost médií po celém světě, i když o ní vědci prakticky vůbec nic neví.

Jen to, že se poprvé objevila na Kypru a že její genetický kód kombinuje znaky delty a omikronu, tedy dvou nejvíce infekčních variant viru, s jakými se lidé dosud potkali.

„Až v budoucnu budeme vědět, zda je nový kmen více smrtící, nakažlivý a zda v populaci převládne,“ komentoval nález na Kypru tamní vědec Leondios Kostrikis z univerzity v Nikósii. Právě on měl jako první deltakron objevit. Informovala o tom televize CNBC.

Podle expertů zatím není potřeba se nově objevené varianty jakkoli bát. Předpokládá se totiž, že celosvětově převládající variantou se v blízké době stane samotný omikron, který potenciálně vytlačí i deltakron.

Také kyperský ministr zdravotnictví Michalis Hadjipandelas tlumí jakékoli obavy. Politik naopak poděkoval vědcům, že dokázali variantu včas odhalit.

Oficiální vědecké označení zatím deltakron nemá, napsal časopis Mint.

Tagy: