Pokles se zastavil. Ve čtvrtek přibylo o 600 nakažených více než před týdnem

Do obchodních center budeme zřejmě muset opět v rouškách, alespoň v Praze.

Nakažených opět přibývá

Ve čtvrtek přibylo v Česku 4624 případů COVID-19, zhruba o 600 více než předchozí čtvrtek. Index rizika PES se ale nemění, už 12 dní je na 57 bodech. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůsty počtu lidí nakažených koronavirem postupně klesaly od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15 000 případů denně.

Podobně jako denní nárůsty množství nakažených zpomalovaly v předchozích dnech i nárůsty počtu úmrtí lidí s nemocí COVID-19. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých. Minulý týden se ale už nárůsty držely těsně nad jednou stovkou a v neděli bylo úmrtí 92. Také v úterý a středu tento týden se dostaly denní počty zemřelých těsně pod stovku. Za čtvrtek zatím ministerstvo hlásí 46 úmrtí, údaje o množství zemřelých za jednotlivé dny však úřad většinou zpětně navyšuje.

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily COVID-19 celkem u zhruba 538 000 lidí a zemřelo dohromady 8641 nakažených. Aktuálně nemocí v zemi trpí asi 61 000 lidí, u většiny z nich má však COVID-19 lehčí průběh. V nemocnicích skončilo podle posledních údajů za středu jen asi 7,2 procenta z aktuálně nemocných.

Počet hospitalizovaných ve středu oproti úterku mírně klesl na 4544, z toho 586 lidí bylo ve vážném stavu. Na začátku listopadu, kdy bylo množství hospitalizovaných nejvyšší za celou dobu epidemie, bylo v nemocnicích zhruba 8300 lidí s nemocí COVID-19. Ve středu se také mírně snížil podíl nově potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů z úterních 22,6 procenta na 22,2 procenta. Údaje o testech za čtvrtek ministerstvo zveřejní až dnes večer.

Z jednotlivých okresů České republiky se v posledních dnech nejvíce šíří koronavirus stále na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno v přepočtu na 100 000 obyvatel asi 486 případů COVID-19. Druhý nejvyšší nárůst byl na Semilsku, a to 340 nakažených za týden na 100 000 obyvatel.

Index rizika protiepidemického systému, se kterým souvisí zavádění opatření proti šíření COVID-19, se v Česku už od 23. listopadu stále drží na 57 bodech, tedy na třetím stupni pohotovosti z pěti. V jednotlivých regionech se ale situace různí. Nejnižší je rizikové skóre Prahy se 49 body, a naopak nejvyšší je se 71 body v Libereckém kraji.

Tagy: