Texas v dostřelu raket Kim Čong-una. Podívejte se, jak žije největší americká základna mimo USA

Společné cvičení amerických a jihokorejských vojáků na základně Camp Humphreys v roce 2023

Texas v dostřelu raket Kim Čong-una. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř největší americké základny mimo USA

Je to největší americká vojenská základna mimo území USA. Nachází se v Jižní Koreji, necelých 100 kilometrů od demilitarizované zóny u hranic s Severní Koreou. Jak to na místě, kde žije přes 40 tisíc lidí, vypadá? Na Camp Humphreys natáčel reportér CNN Mike Valerio.

Jak ve své reportáži Valerio říká, je to kus Ameriky uvnitř Jižní Koreje. „Tady to vypadá jak někde v Texasu,“ líčil v úžasu americký rocker Doug Robb pro CNN, když projížděl příjezdovou branou. Se svoji kapelou Hoobastank navštívili Camp Humphreys coby hlavní hvězdy oslav Dne nezávislosti.

ČTĚTE TAKÉ: Američané jsou připraveni na novou cestu. Harrisová v rozhovoru pro CNN mluvila i o Izraeli

Obří základna čítá přes 40 tisíc lidí. To je mimochodem více obyvatel, než má například Česká Lípa nebo Třebíč. V době oslav to na Camp Humphreys vypadalo jako v typickém americkém městě — ulice byly plné hrajících si dětí, mobilních vozů s občerstvením i stánků, ve kterých manželky vojáků prodávaly domácí speciality.

„Rozdíl je v tom, že tyto scény se odehrávaly pod ochranou zařízení protiraketové obrany Patriot, pouhých 60 mil (necelých 100 kilometrů, pozn. red.) od Severní Koreje a jen několik minut letu od arzenálu raketometů a dělostřeleckých zbraní, které míří na jih a kterým velí Kim Čong-un, jeden z nejizolovanějších autokratů na světě,“ popisuje Valerio.

Co všechno je na vojenské základně k dispozici? A jak se na ní vojáci s rodinami cítí? Podívejte se na reportáž CNN v úvodním videu článku.

Tagy: