Těžký život Turnerové: Manžel ji bil, bojovala s rakovinou a syn spáchal sebevraždu

Tina Turnerová v roce 1972

Zemřela Tina Turnerová

Svým charakteristickým chraplavým hlasem dobyla americko-švýcarská zpěvačka Tina Turnerová světovou popmusic na dlouhých 60 let. Její osobní život byl však plný těžkostí. Během prvního manželství s Ikem Turnerem zažívala znásilňování a bití. Později také prodělala mrtvici a bojovala s rakovinou. Její druhý manžel jí daroval ledvinu. Rovněž se musela vyrovnat se ztrátou obou synů – jeden spáchal sebevraždu, druhý podlehl rakovině. Turnerová zemřela ve středu 24. května.

Narodila se 26. listopadu 1939 v americkém Tennessee jako Anna Mae Bullocková. Vlastní matka ji opustila, když Tině bylo deset let. Netrvalo dlouho a zřekl se jí také otec. Koncem padesátých let odešla se svou sestrou do St. Louis, kde poznala Ikeho Turnera. Po svatbě v roce 1958 jí Ike navrhl změnit si jméno na umělecké Tina Turnerová.

Manžel ji bil a znásilňoval

Veřejnost se poprvé o Turnerové dozvěděla v roce 1960, když s Ikem přišli s písní A Fool in Love. Turner na jednu stranu nastartoval její pěveckou dráhu, zároveň ale zpěvačku během jejich šestnáctiletého manželství přivedl skoro až na dno.

Turnerová později prozradila, že ji Ike fyzicky zneužíval po celou dobu jejich manželství. Zpěvačka například v knize z roku 1986 s názvem Já, Tina konkrétně uvedla, že ji bil a znásilňoval. Několika údery jí dokonce poranil nos takovým způsobem, že musela podstoupit plastickou operaci.

Ike své chování nepopíral. „Jistě, uhodil jsem ji. Několikrát jsem ji bez rozmýšlení srazil k zemi. Nikdy jsem ji ale nebil,“ prohlašoval ve své autobiografii.

Na hudebním poli se však páru dařilo. V roce 1972 Tina a Ike získali společně cenu Grammy za píseň Proud Mary. Rozvedli se v roce 1978. Ike doslova propadl drogám a alkoholu. Dokonce strávil rok a půl ve vězení. Zemřel v roce 2007, když se předávkoval kokainem.

Mrtvice a rakovina

Osm let po rozvodu, tedy v roce 1986, Tina poznala svou životní lásku – hudebního producenta Erwina Bacha. Žili spolu ve Švýcarsku, svatbu měli v roce 2013. O několik týdnů později Turnerová utrpěla mrtvici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úžasný hlas a krásné sexy nohy, které ukazovala v minisukních. Dědek vzpomíná na Turnerovou

„Probudila jsem se a zjistila jsem, že ze sebe nevydám ani slovo. Celá má pravá strana těla byla znecitlivělá. Musela jsem začít spolupracovat s fyzioterapeutem a znovu jsem se učila chodit,“ vzpomínala legendární zpěvačka. Tím však její zdravotní problémy zdaleka nekončily.

Neléčením vysokého tlaku si zničila ledviny. V roce 2016 jí lékaři diagnostikovali rakovinu střev. Tumor sice úspěšně vyjmuli, v roce 2017 ale musela Turnerová ještě podstoupit transplantaci ledviny. Tu jí nakonec daroval její o šestnáct let mladší manžel Erwin. Turnerová přiznala, že ještě před transplantací přemýšlela o asistované sebevraždě. Ta je totiž ve Švýcarsku legální.

Smrt obou synů

Turnerová měla dvě děti. První syn Craig se jí narodil v roce 1958, tehdy jí bylo pouhých 18 let. Otcem byl saxofonista Raymond Hill. Druhý syn Turnerové se jmenoval Ronnie. Na svět přišel v roce 1960, otcem byl Ike Turner.

Craig v roce 2018 spáchal sebevraždu – zastřelil se. I Ronnie zemřel dříve než jeho matka. V roce 2022 podlehl komplikacím spojeným s rakovinou tlustého střeva. Tina Turnerová zemřela ve středu po dlouhé nemoci. Dožila se 83 let.

Tagy: