Tisíc migrantů za den. Kanárské ostrovy čelí náporu, v jednom člunu byl rekordní počet lidí

Na Kanárské ostrovy připlulo za sobotu přes tisíc migrantů.

Migrace do Evropy sílí

Na španělské Kanárské ostrovy se v sobotu dostala více než tisícovka migrantů, kteří se vydali na nebezpečnou cestu z Afriky. Na jednom z člunů bylo 320 lidí, napsala agentura Reuters.

Podle Červeného kříže, jehož členové pomáhali s ošetřením pasažérů, byl počet lidí na dřevěném člunu, který připlul na ostrov El Hierro, rekordní. Předchozí rekord držel člun s 271 migranty, který na El Hierro dorazil 3. října.

ČTĚTE TAKÉ: Příliv migrantů z Afriky sílí. Tisíce jich zaplnily Kanárské ostrovy, s náporem bojuje i Itálie

Na El Hierro připlulo v sobotu celkem 783 běženců, dalších 98 přicestovalo na Tenerife a 150 jich dorazilo na ostrov Gran Canaria, sdělil Červený kříž. Mezi migranty byly i ženy a malé děti. Na ostrově Gran Canaria pobřežní hlídka přivlekla do přístavu Arguineguín plavidlo, na němž bylo mezi migranty i batole.

Kanárské ostrovy leží v Atlantském oceánu zhruba 100 kilometrů od afrických břehů a staly se hlavní destinací pro migranty snažící se dostat do Španělska. Od začátku roku do 15. října připlulo na ostrovy přes 23 500 migrantů, což znamená osmdesátiprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. V dosud rekordním roce 2006 jich bylo na 32 tisíc. Nejméně 1 000 lidí při plavbě letos zahynulo, uvedla podle agentury Reuters humanitární organizace Walking Borders.

Mohli jste přehlédnout: Migrace do Evropy sílí

Tagy: