Konsolidační balíček? Tlakům neustoupíme. Opatření jsou nepopulární, ale rozumná, tvrdí Fiala

Petr Fiala před Partií s Andrejem Babišem

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Za konsolidačním balíčkem si stojíme i přes těžká a nepopulární opatření. Pro budoucnost České republiky je důležitý, s takovými dluhy žít nemůžeme, řekl premiér Petr Fiala (ODS) v Partii Terezie Tománkové. Zopakoval, že nehodlá ustupovat zájmovým skupinám, kterým se škrty ze strany pětikoaličního kabinetu nelíbí. V očekávané debatě s Andrejem Babišem (ANO) na CNN Prima NEWS podotkl, že si klade za cíl ukončit dotační byznys. „Není to jednoduché, všichni jsou na ně zvyklí desítky let,“ prohlásil premiér v Partii.

„Tlaku ustupovat nebudeme. Chápu, že se to různým zájmovým skupinám nelíbí. Panu Babišovi taky ne, protože už nebudou žádné dotace na toastový chleba pro Agrofert. Řekli jsme, kterým směrem půjdeme. Budeme se bavit i se zaměstnavateli, podnikateli a odbory. To číslo, že seškrtáme 55 miliard, nicméně platí. Uvidíme, jak se budou vyvíjet příjmy,“ zopakoval Fiala vládní stanovisko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda si vymýšlí bankrot, bere lidem peníze, prohlásil Babiš. Inflaci jste rozpoutal vy, opáčil Fiala

Ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že kabinet už dříve seškrtal 80 miliard korun na výdajové stránce státu a také snížil počet úředníků o tisíc lidí, načež přišla válka na Ukrajině a změnila nejeden plán.

„Pokračujeme v zeštíhlování státu. Jde mi o to, aby zde skončil dotační byznys. Není to jednoduché, jsou na to všichni zvyklí desítky let, a to nejen firmy, ale i úředníci. Musíme škrtat dotaci po dotaci,“ pokračoval Fiala v Partii Terezie Tománkové. Uznal, že ne všechny kroky se daly zrealizovat podle ideálních představ, což byl také důvod, proč vláda musela říznout i do daní.

Na druhou stranu premiér odmítl, že by zvyšoval výrazněji daňové zatížení občanů či firem. „Většina podnikatelů nám říká, že to zvládne,“ uvedl Fiala.

Proto věří, že je důležité konsolidační balíček prosazovat a schválit v současné podobě. „Je to nutné pro budoucnost České republiky. Naše kroky jsou těžké a nepopulární, není to jednoduché. Ale nemůžeme žít s těmito dluhy. Opatření jsou vyvážená, rozumná a nezatěžují nadměrně žádnou sociální nebo profesní skupinu. To, že se ozývají různé hlasy, to je logické. Resorty vznášejí nějaké připomínky a návrhy. Za konsolidačním balíčkem ale naše vláda stojí,“ dodal předseda vlády.

Snižte marže, pomůžete lidem, vzkázal Babišovi premiér

V bouřlivé debatě Fiala připomněl šéfovi opozičního hnutí, že se jemu a hnutí ANO v posledních třech volbách příliš nedařilo. Konkrétně tím myslel sněmovní, komunální a také prezidentské volby. Následně odmítl, že by kabinet jakkoliv pochybil v pomoci občanům při inflační a energetické krizi. Babišovi poradil, jak by on sám mohl přispět svým dílem.

„Pomozte lidem, jedním z hlavních zdrojů inflace byly ceny potravin, že si všichni včetně producentů zvyšovali marže. Nechci se vás dotknout, ale pokud vím, jste druhý největší producent potravin v zemi, možná největší. Tak snižte ceny potravin a marži, budete mít trošku lepší zisk a pomůžete lidem,“ řekl Fiala s odkazem na koncern Agrofert zaparkovaný ve svěřenském fondu kvůli Babišově střetu zájmů.

„Dejte pokoj Agrofertu. Je to velký zaměstnavatel, odevzdává miliardy na sociální a zdravotní. Samozřejmě, že pobírá dotace, jako každý další. Kdo tady určil dotace na hektar? Kdo tady dovolil prodávat půdu?“ tázal se Babiš. „Dotace si vymyslel Brusel,“ doplnil.

Druhou část Partie Terezie Tománkové, ve které debatovali Martin Kupka z ODS, Alena Schillerová z ANO, Věra Kovářová ze STAN a Michal Šmarda z ČSSD, můžete sledovat níže:

Tagy: