Tlustý o DPH: Vláda je jako hlupák, který všechno zkazí. Vypouští zmetky, souhlasil Škromach

Vláda je ztracená a všechno, co vymýšlí, je špatně. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl exministr financí Vlastimil Tlustý. Bývalý člen ODS tak reagoval na materiály ministerstva financí, které počítají s úpravou sazeb DPH. Do kabinetu se ostře pustil také bývalý ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD). Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) přitom v úterý upozornil, že žádný konkrétní návrh zatím neexistuje.

„Vláda vyslala signál a jako vždy – úplně špatný. Všechno, co pětikoalice vymýšlí, je špatně. Připomíná mi to kapitolu ‚pozitivní role hlupáka v dějinách lidstva‘. Ten hlupák musí být spolehlivý a zkazit vždy všechno. Když se ho zeptáte na cestu, tak ukáže vždy špatnou,“ nešetřil Tlustý kritikou ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle bývalého člena ODS, který se v roce 2009 podílel na pádu vlády Mirka Topolánka, by měl Fialův kabinet okamžitě snížit výdaje státu ve všech položkách, aby se přiblížil vyrovnanému rozpočtu.

„Jakmile snížíte inflaci, přestanete poslouchat od rána do večera, že zdražují potraviny. Zvyšovat daně v ekonomické krizi je zločin. Tahle vláda je ztracená a lidí, kteří to pochopí, bude přibývat. Je pravda, že ohromné schodky začala dělat už Babišova vláda. Po nástupu Fialovy vlády jsme ale doufali, že přijde omezení dluhů a inflace se zastaví. Naopak se všechno zhoršilo. Její nápady jsou jen další výdaje a dluhy,“ dodal Tlustý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzácná shoda Schillerové s Kalouskem. Ostře se pustili do Fialovy vlády kvůli změnám DPH

Podobně kritický je k vládě i Škromach. „Vláda by se měla zamyslet, zda vůbec chce dělat nějaké změny, a spíš rychle dosloužit a skončit,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS. V případě řešení ohromného zadlužení Škromach naznačil, že by šel mimo jiné cestou progresivního zdanění. Případné navýšení DPH by podle něj nejvíce dopadlo na střední vrstvu. „Koaliční partneři se různě předhánějí. Výsledek z toho je ale naprostý zmetek,“ doplnil.

Stanjura kritiku odmítá

Poté, co se na vládu kvůli uniklým plánům na změnu sazeb DPH snesla obrovská kritika i z řad členů pětikoalice, premiér Fiala zveřejnil prohlášení, v němž se občany snažil uklidnit. Podle něj se v médiích objevila pouze „část z neveřejných analytických materiálů k reformě veřejných financí“.

Fiala rovněž uvedl, že zmíněné materiály byly mylně prezentovány jako finální návrhy daňových změn ministerstva financí. „Tuto interpretaci musím odmítnout. Finální návrhy z expertních a politických debat na téma snížení schodku státního rozpočtu sdělím jménem vlády osobně zhruba za měsíc. Nic jiného není a nemůže být relevantní,“ dodal.

Stanjura v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že žádný návrh na změnu sazeb DPH zatím neexistuje a že se jedná jen o analytické výpočty.

Tagy:
ekonomika politika daně DPH Zbyněk Stanjura vláda Zdeněk Škromach 360° Vlastimil Tlustý