To je něco tak drzého. Klaus se tvrdě pustil do Fialy kvůli výrokům o zemědělcích

Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS

Co na to vaše peněženka (50)

Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS hájil pondělní protesty farmářů. Podle něj se zemědělci chovali neuvěřitelně slušně a ukázněně. Naopak kritizoval premiéra Petra Fialu (ODS) za výroky o proruských akcích a opřel se také do ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

„Chovají se neuvěřitelně ukázněně a slušně,“ zdůraznil. Kritizoval ale výrok ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), který na demonstraci diskutoval s protestujícími a žádal smysluplnou diskusi. „Nejsem ale připraven tady vést souboj hlasivek,“ řekl Výborný poté, co na něj demonstrující zvyšovali hlas. „Takže pan ministr říká, že je připravený slušně vést debatu, ale že to s těmito lidmi nejde? To je bezmezná drzost, protože tito lidé se zatím chovají neuvěřitelně slušně, daleko slušněji než všichni obyvatelé Prahy, kteří se báli jet ráno do práce,“ sdělil Klaus.

K TÉMATU: Nehorázná arogance vlády a přehnaná byrokracie, zlobí se zemědělci. Mluví o záchranné brzdě

Protesty zemědělců kritizoval premiér Petr Fiala. „Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Pořádají ji lidé, kteří se netají svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství,“ napsal Fiala na sociální síti X. Dodal, že s těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, vláda jedná a společně se baví o tom, co zemědělství potřebuje.

Výroky o proruské akci Klause pobouřily. „To je něco tak drzého, neuvěřitelného a nesmyslného. Tři desetiletí se věnuji zemědělství, jsem asi nejpilnějším účastníkem každoročních zemědělských dožínek v Českých Budějovicích. Myšlenka, že by v tom byl ruský vliv, to je dětinské,“ sdělil bývalý prezident.

Zároveň zdůraznil, že zemědělci mají právo vyjádřit své názory stejně jako jiní občané České republiky. „Zemědělství je skutečně ve slepé uličce, což je způsobeno tisíci faktory. Primárně je to nesmyslná evropská zemědělská politika. Celá Evropská unie byla dlouhá desetiletí založena na zemědělské politice a tím vzniklo nekonečné množství zásahů do tržní ekonomiky, které se daly přirovnat ke komunistické centrálně plánované ekonomice,“ popsal Klaus.

Organizátoři protestů, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek, podle Výborného sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. „Zemědělci naštvaně odjeli z Prahy. Docela jim rozumím. To nejhorší, co dnešek přinesl, je zase horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. To mě hodně mrzí. Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“ napsal Výborný na X.

Tagy: