To máte za invazi do Československa. Ukrajinec z Prahy pálí na Rusy granáty s drsnými vzkazy

Ukrajinec Viktor ani na frontě nezapomněl na 10 let strávených v Česku

Ukrajinec z Prahy pálí na Rusy granáty se speciálními vzkazy

Když 24. února začala ruská invaze na Ukrajinu, Viktor neváhal. V Praze nechal manželku i prosperující firmu a odjel bránit svou vlast. Na 10 let strávených v Česku ale nezapomíná ani v tvrdých podmínkách frontové linie.

Na Viktora narazil válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno v Torecku na východě Ukrajiny. Frontová linie se nachází doslova pár metrů za městem. Není proto divu, že Toreck, který tvrdé boje sužují už do roku 2014, připomíná město duchů, ve kterém se pohybují především vojáci.

Mezi nimi i jeden s českou vlajkou na uniformě. „V Praze jsem měl menší firmu, dělal jsem fasády, terasy, odvětrávání,“ vysvětluje Viktor. Když ale vypukla válka, řekl manželce, ať mu sbalí batoh, a vyrazil. Nyní působí v jednotce u granátometů a svoje sympatie k Česku projevuje i zde.

„Od českého národu pro ruského Ivana za invazi 1968“ píše na granát, který za nedlouho vyšle směrem k ruským pozicím. Existuje velká pravděpodobnost, že vzkaz bude doručen přesně na místo. Ukrajinci totiž k zaměření nepřátelských pozic využívají speciální zařízení. „Jde o kompas, digitální úhloměr a tablet se speciálním programem, který zdarma vymyslel ukrajinský počítačový expert,“ uzavírá Zrno.

Tagy:
válka Ukrajina vzkaz granát Matyáš Zrno Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa Toreck