Záběry z bojů: Ukrajinci rozmetali další čtyři ruské obrněnce. Použili obávaný raketomet

Ruský obrněnec najel na protitankovou minu.

Válka na Ukrajině (31.10.2022 11:00)

Ukrajinci v posledních dnech provedli další drtivý úder na ruskou těžkou techniku. Tentokrát speciální protiteroristická jednotka zničila v Doněcké oblasti čtyři ruská obrněná vozidla BMP. Využila k tomu obávané protitankové raketomety Stugna-P. Záběry z útoku se objevily na sociálních sítích, jejich pravost nelze v době válečného konfliktu nezávisle ověřit.

„Ukrajinci v Doněcké oblasti zničili čtyři ruská bojová vozidla BMP v rychlém sledu pomocí protitankových řízených střel Stugna-P,“ komentovala záběry stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Na videu je skutečně vidět série čtyř ukrajinských útoků na ruskou těžkou techniku. Údery měla provést speciální jednotka Národní gardy Ukrajiny s názvem Omega, která se za běžného režimu věnuje protiteroristické činnosti.

K útoku Omega využila obávané ukrajinské raketomety Stugna-P. Tento systém se skládá z podstavce, na němž je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka s laserem. K vybavení patří také řídicí jednotka připomínající notebook s malým joystickem. Ta slouží k dálkovému ovládání celé stanice.

Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem, takže zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě (obvykle s velkým výhledem), obsluha systému může zůstat skrytá. Díky tomu obvykle nejsou vojáci, kteří raketomet ovládají, v bezprostředním ohrožení.

Při navádění laserovým paprskem má Stugna-P dostřel až pět kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Ukrajinci chytrý raketomet do své výzbroje zahrnuli v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajinu donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty na Donbasu.

Není žádným překvapením, že Ukrajinci zbraň využívají i v současném konfliktu s Ruskou federací. Stugna-P v uplynulých měsících demoluje jeden kus ruské těžké techniky za druhým. Dokládají to právě i záběry, které se šíří na sociálních sítích. Ty nejnovější pocházejí především z Donbasu.

Tagy:
válka Ukrajina raketomet Rusko Donbas těžká technika Doněcká oblast Stugna-P BMP